15. 12. 2022, 12:03 | Vir: STA

Nimajo dostopa do elektrike, ogrevanja in vode: življenja več milijonov otrok ogrožena v Ukrajini

Profimedia

Preverili smo, kako jim lahko pomagate. Nihče si ne zasluži takšnega življenja, kot ga preživljajo tisti, ki so ujeti na vojnem območju.

Zaradi stalnih ruskih napadov na energetsko infrastrukturo v Ukrajini skoraj vsak otrok, približno sedem milijonov njih, nima stalnega dostopa do elektrike, ogrevanja in vode, je v sredo opozoril Sklad ZN za otroke (Unicef). Razmere so še posebej kritične za 6,5 milijona razseljenih Ukrajincev, med katerimi je 1,2 milijona otrok.

"Milijone otrok čaka težka zima v mrazu in temi, ne da bi vedeli, kako in kdaj se bodo razmere izboljšale," je opozorila izvršna direktorica Unicefa Catherine Russell

Rusija, ki je Ukrajino napadla februarja, v zadnjem času osredotoča napade na ukrajinske elektrarne, tako da te lahko zadostijo le 70 odstotkom potreb. Številna ukrajinska gospodinjstva so zaradi nizkih temperatur začasno ali celo povsem brez ogrevanja, elektrike in vode.

Njihovo šolanje stagnira

Otroci niso izpostavljeni samo hudemu mrazu, ampak se tudi ne morejo učiti prek spleta. Spletni pouk namreč pomeni za mnoge otroke edini dostop do izobraževanja, saj je veliko šol poškodovanih ali uničenih.

Omejeni stiki z vrstniki in sorodniki

Zaradi pomanjkanja elektrike so omejeni tudi stiki otrok s prijatelji ali sorodniki, kar negativno vpliva na njihovo duševno stanje.

Ocene so, da je 1,5 milijona otrok v Ukrajini izpostavljenih tveganju za razvoj depresije, tesnobe, posttravmatske stresne motnje in drugih težav z duševnim zdravjem.

Zdravstveni sistem je propadel

Poleg tega zdravstvene ustanove med zimo, ko se temperature spustijo tudi pod minus 20 stopinj Celzija, morda ne bodo mogle zagotavljati ključnih storitev, nedelujoči vodovodni sistemi pa povečujejo že tako izjemno visoko tveganje za pljučnico, sezonsko gripo, z vodo prenosljive bolezni in covid-19.

Pomoč

Unicef je začel razdeljevati pakete z zimskimi oblačili, opremo za ogrevanje vode in generatorje na fronto in na novo dostopna območja v regijah Harkov, Herson in Doneck.

Unicef zbira denar za pomoč otrokom:

  • Če donirate 42,22 evra, lahko zagotovite velik paket prve pomoči in zdravil.
  • Če donirate 70 evrov, lahko zagotovite čisto pitno vodo za 274 otrok.
  • 101,06 evra lahko preskrbi dve družini z nujno pomočjo v obliki vode in sanitetnih ter higienskih pripomočkov.
  • 176,3 evra lahko zagotovi Šolo v škatli, da 40 učencev nadaljuje šolanje.
 
 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol