A. B./STA | 16. 8. 2022, 09:41

Boštjan Videmšek: "Niti enega znaka ni, ki bi kazal, da bi se morda lahko približevali vsaj nastavki miru."

Profimedia

Kmalu bo minilo pol leta od začetka vojne v Ukrajini. Mnogi jo imenujejo tudi velika vojna in opozarjajo, da je njen konec še izjemno daleč. 

Kmalu bo minilo pol leta od začetka ruske invazije v Ukrajino, ki se je iz ukrajinske prestolnice in severa države pomaknila na vzhod in jug. Medtem ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opozarja pred jedrsko katastrofo v Zaporožju, ki bi po njegovih besedah ogrozila celotno Evropo: "Okupatorji pod krinko elektrarne obstreljujejo bližnja mesta in skupnosti." Po njegovi oceni je vse odvisno le od smeri in hitrosti vetra.

Ruska vojska sicer obvladuje že skoraj četrtino ukrajinskega ozemlja in, kot je o tem za Delo zapisal Boštjan Videmšek, poteka počasneje in na dolgi frontni črti. Pri čemer pojasnjuje:

"Niti enega znaka ni, ki bi kazal, da bi se morda lahko približevali vsaj nastavki miru. Nasprotno.

Profimedia

Vojna je pretresla celoten svet

Bolj ali manj fiksne frontalne črte je ruska vojska v zadnjih mesecih oblikovala na vzhodu in jugu države, kamor je prispelo veliko število orožja z Zahoda. 

V topniškem in letalskem obstreljevanju so ruske sile v juliju po treh mesecih zasedle območje Lugansk, ukrajinska vojska pa se je usmerila na obrambo regije Doneck. Prav tam potekajo močni boji. 

Znova pobegnilo več sto tisoč ljudi 

V varnejše dele Ukrajine je zaradi pozivov Kijeva pobegnilo več sto tisoč ljudi, posledično so številna mesta in območja prazna. A kjer so ljudje našli svoje zavetje, naj bi po poročanju prič in besedah Videmška vladale "strahotne razmere." 

"Ne le zaradi navzkrižnega ognja, pač pa tudi zaradi pomanjkanja pitne vode in hrane ter osnovne zdravstvene pomoči. Podobno je tudi na območjih, ki so že več mesecev – nekateri kraji vse od leta 2014 – pod ruskim nadzorom," pojasnjuje Videmšek.

Profimedia

Ruska premoč tudi terja k premisleku o tem, da bi Ukrajini lahko uspelo izgubljena in zavzeta ozemlja v svojo oblast dobili le z ogromno vse-vojaške podpore, ki je trenutno ni sposobna.

Ukrajinski predsednik z nemogočimi predstavami? 

Ukrajinski predsednik je sicer dejal, da bo v Ukrajini mir zavladal, ko bo osvobojen polotok Krim, a Videmšek pojasnjuje, da njegova izjava deluje "blago skregano z realnostjo na bojiščih." 

"Tudi zato, ker se že več tednov napovedovana ukrajinska protiofenziva na jugu države – razen z obstreljevanjem mostov, ki preko strateško ključne reke Dneper vodijo v mesto Herson, ki je že od začetka marca pod ruskim nadzorom – dejansko še ni začela. Vprašljivo pa je tudi, glede na ne pretirano velike premike ukrajinske vojske v zadnjih tednih, ali bo do nje v doglednem času sploh prišlo," dodaja novinar. 

Profimedia

Se vojna šele začenja? 

Ukrajinska protiofenziva je uspela ruske sile nakopičiti na jugu države, s čimer je nekoliko razbremenila frontno črto na območju Donecka. "Zdi se, da se velika vojna ob že do zdaj strahotnih izgubah na obeh straneh dejansko šele – začenja," še dodaja. 

Profimedia

"Ob tem se v Ukrajini – ob sicer nesporni notranji enotnosti – vse bolj vzpostavljata dva načina življenja. Eden v (sorazmernem) miru na zahodu države in v prestolnici in drug v vojni na jugu in vzhodu države, kjer spopadi sicer potekajo že osem let," zaključi Videmšek. 

Zelenski svari pred jedrsko nesrečo 

Jedrsko elektrarno Zaporožje, največjo v Evropi, so ruske enote zavzele v začetku marca, kmalu po tem, ko je Moskva začela invazijo na Ukrajino. Od konca julija je bila ta mnogokrat tarča obstreljevanja, za katera Moskva in Kijev obtožujeta drug drugega. 

"Če bodo ruska dejanja povzročila katastrofo, bodo posledice lahko prizadele tudi tiste, ki so doslej molčali," je posvaril ukrajinski predsednik, ki je Zahod pozval k sankcijam proti ruski jedrski industriji. "Vse ruske vojake je treba nemudoma umakniti iz elektrarne in sosednjih območij brez kakršnih koli pogojev," je dejal Zelenski.

Profimedia

Medtem so ZN zavrnili obtožbe Moskve, da ovirajo obisk jedrskih strokovnjakov v jedrski elektrarni, tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric je med drugim v New Yorku dejal, da "preprosto ni res", da izvršilna veja ZN zavlačuje potovanje osebja IAEA v Zaporožju. "Sekretariat ZN nima pristojnosti, da bi blokiral ali preklical" obisk, je dejal in poudaril, da jedrski organ IAEA s sedežem na Dunaju deluje neodvisno od ZN.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord