11. 6. 2022, 13:27

Nove preiskave: je covid resnično prišel iz laboratorija?

Profimedia

Svetovna zdravstvena organizacija je lani dejala, da je "zelo malo verjetno", da je virus ušel iz laboratorija, zato so se soočili z obtožbami, da so lahkoverni.

Od izbruha SARS-CoV-2 v Wuhanu na Kitajskem je minilo že več kot dve leti in pol, še vedno pa ni znano, kako se je "ničelni pacient" okužil.

Teorije od samega začetka so bile, da se je virus razširil na trg v Wuhanu, kjer je prešel z živali na človeka, do dejstva, da je virus 'ušel' iz laboratorija.

Zelo malo verjetno je še vedno lahko verjetno

Zdi se, da je WHO naredila preobrat, saj je predlagala nove preiskave teorije, da je virus prišel iz kitajskega laboratorija.

Peking se je medtem v ostro odzval na poročilo in ponovil svoje obtožbe, vendar brez dokazov, da je virus morda prišel iz ameriškega laboratorija.

"Teorija laboratorijskih "puščanj" je popolna laž, ki so si jo za politične namene izmislile protikitajske sile, in nima nobene zveze z znanostjo. Vedno smo podpirali in sodelovali pri znanstveno utemeljenem globalnem spremljanju virusa, vendar smo odločno nasprotovali kakršni koli obliki politične manipulacije," je dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Zhao Lijian.

Obtožil je ZDA. češ da razvijajo koronavirus kot biološko orožje v svojih laboratorijih v Marylandu in Severni Karolini.

Politične igrice?

V četrtek je sledila sprememba smeri Svetovne zdravstvene organizacije v prvem poročilu Znanstvene svetovalne skupine o izvoru novih patogenov, znane kot SAGO.

Skupina se je strinjala, da je zdaj zloglasna tržnica z morskimi sadeži v Wuhanu verjetno "igrala pomembno vlogo" na začetku pandemije, ker je bilo veliko število bolnikov decembra 2019 povezanih s to lokacijo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol