Ni. Vu. | 12. 10. 2023, 10:41

Odločen poziv Izraelu: prenehajte z napadi, dokler najbolj ranljivi ne bodo na varnem

Profimedia

Združene države Amerike so na nemirni Bližnji vzhod poslale svojega državnega sekretarja, oglasil se je tudi predsednik Brazilije.

Okoli 9. ure zjutraj je v Izrael prispel ameriški državni sekretar Antony Blinken. Med tem krajšim obiskom se bo Blinken danes srečal s izraelskimi uradniki, v petek pa tudi s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Abas je trenutno na Zahodnem bregu, medtem ko je palestinska militantna skupina Hamas, njegov največji politični tekmec, v Gazi.

Profimedia

Vladajoča palestinska stranka predsednika Abasa, Fatah ima oblast na Zahodnem bregu, ki ga je okupiral Izrael, in goji različna stališča kot Hamas.

Sestal se bo tudi varnostni svet ZN

Jutri se bo prav tako sestal varnostni svet Združenih narodov, ki bo razpravljal o konfliktu med Izraelom in Hamasom. Varnostnem svetu ZN, kjer se predsedujoči redno menjajo, trenutno predseduje Brazilija. Zaradi potovanja v Azijo brazilskega ministra za zunanje zadeve Maura Vieire ne bo na sestanku v New Yorku, se je pa zato na spletnem omrežju X oglasil brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva. Slednji se je med drugim spomnil vseh mater in otrok, ki so ujeti v navzkrižni ogenj.

Prvi mož Brazilije je pozval Hamas, naj izpusti vse matere in otroke. Prav tako je poslal sporočilo Izraelu, naj ne bombardira Gaze, dokler ranljiva skupina prebivalcev vojnega območja ne bo na varnem v Egiptu.

Gaza še naprej odrezana od sveta

Izrael je medtem že prekinil tudi oskrbo Gaze z vodo, elektriko in gorivom, kar bo trajalo, dokler Hamas ne bo izpustil zajetih talcev. Izraelski minister za energetiko Israel Katz je prav tako poudaril, da se bo obleganje ne bo končalo, dokler talci ne bodo na varnem. Oskrba je bila prekinjena takoj po napadu v soboto in verjetno bo tako ostala še nekaj časa.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol