12. 4. 2022, 11:55

Razlog za skrb? Nov omikron XE potrdili tudi v TEJ državi

Profimedia

Kaj o različici pravijo raziskave?

Potem ko so novo različico novega koronavirusa omikron XE že potrdili na Tajskem, v Indiji in Izraelu, ta različica potuje naprej. O prvem primeru zdaj poročajo z Japonske, potrdili pa so ga pri 30-letnici, ki je konec marca iz ZDA pripotovala na mednarodno letališče Narita. XE so sicer prvič odkrili v Veliki Britaniji, poroča 24ur.com.

Odkrili 1100 primerov 

Na Otoku je bilo do 5. aprila potrjenih približno 1100 primerov te različice ter predstavlja manj kot en odstotek vseh okužb v državi. Vendar pa so se najnovejši statistični podatki britanske agencije za zdravstveno varnost od 25. marca do 5. aprila skoraj podvojili. S 637 primerov se je število te različice povečalo na 1125 primerov. Prvi primer so sicer potrdili 19. januarja letos, kar kaže, da bi bil virus lahko v obtoku že več mesecev.

Različica v Veliki Britaniji ni postala prevladujoča in je tako malo verjetno, da bi se na Japonskem hitro razširila, je dejal Kazuši Motomura, direktor oddelka za javno zdravje na Inštitutu za javno zdravje v Osaki. "Večja bojazen tako trenutno ni potrebna, moramo pa še naprej izvajati osnovne ukrepe za preprečitev okužb, med slednjim tudi spodbujati k cepljenju," je dodal.

Kaj so pokazale raziskave?

Gre za kombinacijo podtipov BA.1 in BA.2 različice omikron. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije pa prvotne analize vzorcev različice, ki temeljijo na omejenih podatkih, kažejo, da je XE približno 1,1-krat bolj prenosljiv kot BA.2. WHO sicer ob tem poudarja, da bodo bolj točni podatki znani po bolj natančni analizi. Za zdaj ocenjujejo, da je učinkovitost cepiva in zdravil na novo različico enaka kot pri podtipu BA.2. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol