R. K. | 13. 1. 2023, 20:00

Petek 13. – resnice in miti o tem, zakaj nekateri na ta dan trepetajo od strahu

Profimedia

Številne tragične nesreče, umori, izdajstva, naravne katastrofe in drugi dogodki, ki so se močno vtisnili v zavest ljudi, imajo eno samo skupno lastnost – zgodili so se na petek 13., ki je (po naključju) prišel na 13. dan v mesecu.

Petek 13. v kolektivni zavesti že stoletja naznanja nesrečo. Marsikdo, ki je bolj vraževerne sorte, je ob petkih, ki pridejo na 13. v mesecu, še nekoliko opreznejši in se ne loteva opravil, pri katerih obstaja večja verjetnost, da bi se kaj nesrečnega zgodilo. Dan, ki se ga že stoletja tradicionalno drži smola, je med drugim navdihnil tudi znano franšizo grozljivk z morilcem, ki nosi hokejsko masko, fobija pred petkom 13. pa je poimenovana tudi s strokovnim izrazom paraskevidekafobija - zanjo naj bi po vsem svetu trpelo več milijonov ljudi. 

Od kod izvira strah pred petki, ki pridejo na 13. dan v mesecu, ni jasno. Po nekaterih teorijah pa naj bi vse skupaj segalo v 12. stoletje in bilo povezano s padcem viteškega reda templarjev. A mnogi verjamejo, da je strah pred številom 13 še precej starejši. 

Profimedia

Eden izmed razlogov, da ravno 13 oznanja nesrečo, bi lahko bilo število 12, ki po zaporedju stoji pred njim. Zahodne kulture so število 12 pogosto povezovale s popolnostjo. Poznamo 12 mesecev, 12 znamenj Zodiaka. Stari Grki so poznali 12 olimpijskih bogov, Biblija omenja 12 Izraelovih plemen in tako naprej. Za število, ki sledi 'popolnosti', pa že stoletja velja ravno obratno.

Starodavni zakonik nima 13. člena

Strah pred številom 13 bi lahko izviral iz same zibelke civilizacije. Starodavni Hamurabijev zakonik, ki je nastal v Mezopotamiji pred približno 3.800 leti, in je s svojimi 282 členi eden najstarejših zakonikov v zgodovini, nima 13. člena. Avtor ga je preprosto izpustil. Ni sicer znano, ali je šlo za namerno dejanje kot znak vraževerja ali je bil člen izpuščen zaradi pisarske napake, vendar mnogi verjamejo, da je prav to dokaz, kako daleč sega povezovanje števila 13 z nesrečo.

Profimedia

To število je z nesrečo povezano tudi v krščanskem izročilu, po katerem se je zadnje večerje, ki je potekala na veliki četrtek, vključno z Jezusom in 12 apostoli udeležilo 13 gostov. Eden izmed njih je Jezusa na tem srečanju izdal, zato so ga naslednji dan, na veliki petek, križali. Ravno število gostov na zadnji večerji naj bi spodbudilo krščansko vraževerje, po katerem je imeti za mizo 13 gostov slabo znamenje.

Prva velika tragedija na nesrečni petek

Izvor petka 13. kot dneva, ki oznanja nesrečo, pa najpogosteje povezujejo s tragičnim propadom enega najslavnejših viteških redov v zgodovini - templarjev. Francoski kralj Filip IV. je dal na stotine članov tega močnega in nadvse priljubljenega vojaškega in verskega reda prijeti v zgodnjih jutranjih urah na petek, 13. oktobra 1307. Obtožili so jih herezije, spolnih škandalov in drugih nezakonitosti. V resnici se je imel Filip IV. namen predvsem polastiti njihovega premoženja.

Profimedia

V jetništvu se je tako znašlo na stotine templarjev, vključno z velikim mojstrom reda Jacquesom de Molayem. Tam so jih brutalno mučili, zaradi česar so lažne obtožbe nazadnje tudi priznali. Številne, tudi de Molaya, so kasneje sežgali na grmadi, s čimer se je končalo obdobje tega slavnega reda ter začelo obdobje petkov 13. kot znanilcev nesrečnih dogodkov.

Tudi v novejši zgodovini številni tragični dogodki

Tudi v novejši zgodovini so se številni travmatični dogodki zgodili ob petkih, ki so prišli na 13. v mesecu. Takšna sta na primer nemško bombardiranje Buckinghamske palače septembra 1940 in umor Kitty Genovese v Queensu v New Yorku marca 1964. V petek,13. novembra 1970, je močan tropski ciklon v Bangladešu ubil več kot 300.000 ljudi, 13. oktobra 1972 pa je v zasneženih Andih strmoglavilo letalo urugvajske letalske družbe, ki je bilo na poti v čilsko prestolnico. 

Profimedia

Nekaj potnikov je strmoglavljenje preživelo, nato pa so morali na 4.200 metrih nadmorske višine skoraj brez hrane in brez ogrevanja preživeti kar 72 dni, preden so jih našli. Da bi jim uspelo, so morali jesti celo meso s trupel umrlih sopotnikov. Tragedijo je nazadnje preživelo 16 potnikov od skupno 45 ljudi, ki so bili na krovu letala. Po tem nesrečnem dogodku pa so leta 1993 posneli pretresljivo filmsko uspešnico Živi (Alive)

Atentat na popularnega raperja, nesreča luksuzne križarke

Na petek, 13. septembra, so v Las Vegasu ustrelili tudi enega najbolj popularnih raperjev vseh časov Tupaca Shakurja. Atentat, v katerem je Shakur izgubil življenje, je svetovno javnost pretresel leta 1996. 

Eden zadnjih tragičnih dogodkov, ki so neločljivo prepleteni s tem nesrečnim datumom, je tudi nesreča italijanske luksuzne križarke Costa Concordia ob obali Italije 13. januarja 2012. Plovilo se je, po tem, ko je trčilo v podvodno skalo, prevrnilo na bok, pri čemer je življenje izgubilo 32 potnikov

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol