5. 7. 2022, 15:27 | Vir: STA

Virus opičjih koz se po svetu še naprej hitro širi: predstavljajo grožnjo svetovnemu zdravju?

Sta foto

Število potrjenih novih okužb z virusom opičjih koz še naprej raste v državah, kjer ta bolezen ni endemična. Samo v osmih dneh se je povečalo za 56 odstotkov. 

V aktualnem izbruhu opičjih koz v državah, kjer ta bolezen ni endemična, je bilo doslej po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) potrjenih več kot 5300 primerov, od tega velika večina, kar 85 odstotkov, v Evropi. Kljub temu WHO zaenkrat ni določila termina drugega izrednega zasedanja posebnega odbora za opičje koze.

Kot je novinarjem v Ženevi povedala tiskovna predstavnica WHO Fadela Chaib, so od 1. januarja do 30. junija letos laboratorijsko potrdili 5322 primerov in eno smrt zaradi opičjih koz.

Število primerov se je tako v samo osmih dneh povečalo za 56 odstotkov. Nazadnje je namreč WHO objavila podatke za obdobje do 22. junija, ko je bilo potrjenih 3413 primerov.

Do prenosa med ljudmi načeloma prihaja ob stiku s kožnimi ranami okuženega ali z izmenjavo telesnih tekočin.

Kot je še povedala Chaibova, so opičje koze zabeležili v 53 državah. Kar 85 odstotkov vseh primerov je v evropski regiji, sledijo ji afriška regija, obe Ameriki, vzhodnosredozemska in zahodnopacifiška regija. Še naprej je največ potrjenih okužb pri moških, ki so imeli spolne odnose z drugimi moškimi, večinoma mlajših in v urbanih središčih.

Ali opičje koze predstavljajo grožnjo svetovnemu zdravju?

Pred slabima dvema tednoma je WHO sklicala izredni odbor strokovnjakov, ki je odločal, ali opičje koze predstavljajo grožnjo svetovnemu zdravju oziroma t. i. izredne razmere mednarodnih razsežnosti na področju javnega zdravja, kot je bilo to v primeru novega koronavirusa.

Večina članov odbora je takrat ocenila, da izbruh opičjih koz še ni dosegel te ravni. Datum novega zasedanja odbora zaenkrat ni določen. 

Število primerov opičjih koz zunaj držav Zahodne in Srednje Afrike, kjer je ta bolezen endemična, je začelo hitro naraščati v začetku maja. Med običajnimi prvimi simptomi so visoka vročina, otečene bezgavke in kožni izpuščaj, podoben tistemu pri noricah.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.