Uredništvo | 19. 11. 2023, 08:01

Vas zanima, zakaj v člankih o podnebnih spremembah ne videvate več pretresljivih fotografij polarnih medvedov? Imamo odgovor

Profimedia

Fotografije polarnih medvedov so bile včasih zelo pogost način za predstavljanje učinkov grozečih podnebnih sprememb, v zadnjem času pa so se nekoliko umaknile. Zakaj?

Leta 2017 je medij National Geographic objavil prelomno fotografijo fotografov Cristine Mittermeier in Paula Nicklena. Šlo je za podobo shiranega polarnega medveda, ki jo je spremljal pripis "Tako so videti podnebne spremembe".

Fotografija je postala viralna in polarne medvede se je naenkrat začelo na veliko povezovati s podnebnimi spremembami, pri čemer razlog za skrb vzbujajoče stanje polarnega medveda na fotografiji sploh ni bil zares znan.

Toda ali so polarni medvedi na fotografijah pritegnili ustrezno pozornost ljudi? Kot poroča N1, tovrstne pretresljive fotografije polarnih medvedov že nekaj časa niso več dominantni simbol podnebnih sprememb, v prispevku za BBC Earth zapiše novinarka Frankie Adkins.

Postale so namreč tarča kritik, da so za ljudi preveč "oddaljene", s tem pa se oddaljuje tudi grožnja podnebnih sprememb. Ne gre za to, ali je v času globalnega segrevanja ozračja taljenje ledu in njegove posledice pereč problem tudi za polarne medvede, temveč se je pojavila dilema, ali dejansko prikažejo vse razsežnosti podnebnih sprememb.

Kaj jih je torej zamenjalo? Namesto njih so mediji prispevke o podnebnih spremembah v zadnjem času začeli opremljati s fotografijami in posnetki ekstremnega vremena, kot so vročinski valovi, suše in tajfuni, saj si ljudje uničujoče posledice podnebnih sprememb ob tovrstnih fotografijah lažje predstavljajo, še piše N1.

Mediji so prispevke o podnebnih spremembah v zadnjem času začeli opremljati s fotografijami in posnetki ekstremnega vremena.

Mediji so prispevke o podnebnih spremembah v zadnjem času začeli opremljati s fotografijami in posnetki ekstremnega vremena.

Bobo

Globalni problem je nemogoče prikazati z enim simbolom

Da moramo vselej razmišljati o kontekstu, v katerem je bila fotografija narejena, je opozoril tudi Michael Pritchard, fotograf iz britanskega fotografskega združenja Royal Photographic Society. "Pravijo, da fotografija nikdar ne laže. No, pravzaprav lahko pove zelo drugačno zgodbo od realnosti," njegove besede prenaša N1.

Po njegovih besedah so polarni medvedje nekaj časa učinkovali tudi zato, ker so videti ljubko in prikupno in ker v ljudeh vzbudijo čustva, da potem donirajo denar ali pa postanejo bolj ozaveščeni. "Če bi uporabili ribo ali dvoživko, to ne bi bilo tako priljubljeno," je še dejal.

"Podnebne spremembe so zdaj blizu. Moramo najti druge načine, da usmerimo pozornost nanje," pa je povedala dr. Kate Manzo, ki na britanski Univerzi v Newcastlu predava o komunikaciji podnebnih sprememb. Po njenem mnenju je namreč nemogoče predstavljati globalni problem, ki ima lokalne učinke, zgolj z enim simbolom.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol