J. Z. | 18. 7. 2022, 20:35

V Veliki Britaniji bolj vroče kot v Sahari: avtomobili v plamenih, topijo se celo tla na letališču ...

Twitter/fotomontaža

Britanci se zaradi izjemno visokih temperatur soočajo z izrednimi razmerami: številne šole so zaprte, javni transport je ohromljen, ljudem pa odsvetujejo zunanje aktivnosti. 

V Angliji je temperatura zraka popoldne dosegla 38 stopinj Celzija, kar je le malo pod dosedanjim rekordom, ki velja pri 38,7 stopinje Celzija. Toliko so izmerili julija 2019.

Le malo hladneje je bilo v Walesu, kjer so popoldne namerili 37,1 stopinje Celzija, kar je največ doslej. S tem je padel rekord iz ekstremno vročega avgusta 1990, ko so tam namerili 35,2 stopinje Celzija. 

Številne težave v prometu

Letališče Luton je zaprto zaradi težav s površino vzletalne steze, saj so se zaradi ekstremne vročine začela topiti tla. Inženirji, ki so to opazili, so nemudoma začeli odpravljati težavo, da bi lahko kar najhitreje znova vzpostavili letalski promet.

Zaradi vročine so morali ustaviti tudi železniški promet na nekaterih odsekih, ker se boijo, da tiri zaradi vročine niso več varni za vožnjo. Številni delodajalci so zato zaposlene pozvali, da se ne podajajo na pot in raje delajo od doma.  

V državi se zaradi ekstremne suše vrstijo gozni požari, med drugim je požar zajel polja blizu Chesterfield, kjer so plameni zajeli tudi bljižnje parkirišče

Bolj vroče kot v Sahari

V Veliki Britaniji je, kot opozarjajo metereologi, trenutno bolj vroče kot v Sahari. Zdravniki se bojijo, da bodo zaradi vročinskega vala bolnišnice preobremenjene s pacienti. Vse, ki imajo težave z zdravjem, zato pozivajo, da ostanejo doma, na hladnem.  

Zaradi vročine so zaprte tudi šole v nekaterih delih države. Če dolgo ne bo padavin, pa bodo težave nastale tudi zaradi pomanjkanja vode, poročajo britanski mediji. 

Profimedia

Britanci, ki takšne vročine ne pomnijo, osvežitev iščejo v bližnjih rekah, ki še niso presahnile. Plažo v Brightonu je preplavila nepregledna množica ljudi

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ