7. 7. 2023, 07:39 | Vir: STA

Slab mesec dni po nesreči podmornice: podjetje OceanGate sprejelo pomembno odločitev

Profimedia

Nesreča podmornice Titan še vedno buri duhove. 

Podjetje OceanGate, ki je vozilo turiste in raziskovalce na ogled razbitin potopljene čezoceanske ladje Titanik, je zaradi nesreče svoje podmornice v juniju prekinilo delovanje. Podmornica Titan je implodirala med spuščanjem v globine severnega Atlantika, pri čemer je umrlo vseh pet ljudi na krovu.

Ameriška obalna straža je sporočila, da so v razbitinah podmornice Titan, ki so jo dvignili na površje s plovili na daljinsko vodenje brez posadke, našli človeške ostanke, ki so v obdelavi pri mrliškem ogledniku. Med mrtvimi je bil med drugimi tudi glavni izvršni direktor podjetja OceanGate Stockton Rush, ki je pilotiral podmornico. Njene ostanke so našli nekje 500 metrov stran od razbitin Titanika.

Glavni izvršni direktor podjetja OceanGate Stockton Rush.

Glavni izvršni direktor podjetja OceanGate Stockton Rush.

Profimedia

Preiskava ameriške obalne straže se bo nadaljevala, predvidena so tudi javna zaslišanja. Prekinitev operacij za nedoločen čas, ki se lahko zaradi pričakovanih tožb in morebitnih kazenskih pregonov spremeni v stalno, je logična poteza podjetja OceanGate, ki ga obtožujejo, da je potovanja na dno oceana izvajalo brez zadostnih varnostnih ukrepov.

V težavah je najverjetneje tudi proizvajalec podmornice Titan in vsa podjetja, ki so pri tem sodelovala. Če se podjetja zaprejo, pa bo po mnenju strokovnjakov težko računati na odškodnine. Potniki, med katerimi so bili poleg Stocktona Rusha še britansko-pakistanski podjetnik Šahzada Davud in njegov sin Suleman, britanski poslovnež in pilot Hamish Harding ter francoski strokovnjak za Titanik Paul Henri Nargeolet, so morali pred avanturo podpisati dokument, ki podjetje opere vse krivde v primeru nesreče.

19-letni Suleman Dawood je izgubil življenje v nesreči podmornice.

19-letni Suleman Dawood je izgubil življenje v nesreči podmornice.

Profimedia

Vendar to dejstvo ne bo ustavilo preiskav ameriških in kanadskih oblasti. Kanada že izvaja tudi preiskavo ladje Polar Prince, ki je plula pod kanadsko zastavo, ko je služila kot odskočna deska za potop podmornice Titan.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol