R. K. | 14. 7. 2022, 18:38 | Vir: STA

Predsednik države po izgredih odstopil kar preko elektronske pošte: je to sploh dovoljeno?

Profimedia/fotomontaža

Že pred nekaj dnevi so ga pregnali protivladni protestniki, ki so zavzeli prostore predsedniške palače, zato je moral pobegniti v tujino.

Šrilanški predsednik Gotabaya Rajapaksa je svojo odstopno izjavo iz Singapurja, kamor se je zatekel po hudih izgredih v njegovi domovini, poslal prek elektronske pošte, so sporočili iz urada predsednika parlamenta v Kolombu. Na Šrilanki še preverjajo avtentičnost in legalnost takšnega odstopa.

Profimedia

Protivladni demonstranti zasedli predsednikovo palačo

Če oziroma ko na Šrilanki potrdijo predsednikov odstop, bo Rajapaksa postal prvi voditelj te države, ki je odstopil s položaja, odkar je bil leta 1978 uzakonjen predsedniški sistem. V to so ga prisilili protivladni demonstranti.

Protestniki so konec tedna zasedli palačo predsednika, zaradi česar je moral Rajapaksa pobegniti na Maldive, od koder sta nato z ženo odletela v Singapur. Iz singapurskega zunanjega ministrstva so medtem sporočili, da je Rajapaksa pri njih na zasebnem obisku in naj ne bi podal prošnje za azil.

Profimedia

Protestniki se umikajo, a bodo boj nadaljevali

Premier Ranil Wickremesinghe, ki je bil imenovan za vršilca dolžnosti predsednika, je protestnikom odredil umik iz državnih ustanov ter vojski in policiji naročil, naj storijo vse potrebno za vzpostavitev reda v državi.

Umik protestnikov iz zasedenih ustanov je potrdila njihova tiskovna predstavnica, vendar je opozorila, da bodo vseeno nadaljevali svoj boj proti aktualnim oblastem.

Profimedia

Obsežne protivladne proteste na Šrilanki, v katerih bilo poškodovanih več kot sto ljudi, je sprožila najhujša gospodarska kriza v otoški državi po osamosvojitvi od britanskega imperija leta 1948.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.