16. 5. 2022, 17:18 | Vir: STA

Kako se je Putin odzval na napoved vstopa Finske in Švedske v Nato?

Profimedia

Na srečanju držav članic varnostne organizacije CSTO je ruski predsednik prst usmeril tudi v ZDA. Česa jih obtožuje?

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da Moskva odločitve Švedske in Finske za članstvo v Natu ne vidi kot neposredne grožnje, da pa bi nameščanje vojaške infrastrukture na njunem ozemlju lahko sprožilo odziv Moskve. Putin, ki je govoril na vrhu Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti, je ZDA očital, da skušajo povečati globalni vpliv.

Profimedia

Rusija s Finsko in Švedsko nima težav

Širitev Nata na Finsko in Švedsko ne predstavlja "neposredne grožnje" za Rusijo, saj Moskva s tema državama nima težav, je na letnem vrhu držav članic Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO) v Moskvi dejal Putin. Vendar pa bi širjenje vojaške infrastrukture na njuno ozemlje terjalo odziv Moskve, je opozoril. "Ta odziv bo odvisen od narave groženj, ki se bodo pojavile za nas," je pojasnil.

Ruski presednik meni, da je Nato instrument ZDA

Po Putinovem prepričanju je treba natančno preučiti načrte zavezništva, predvsem ZDA, da poveča globalni vpliv. Po nejgovem se Nato uporablja kot instrument zunanje politike ZDA in to, kot je dejal, zelo agresivno in vztrajno.  Putin je znova omenil tudi delovanje ameriških laboratorijev za biološko orožje na ukrajinskih tleh. Moskva je sicer že v preteklosti večkrat izrazila obtožbe, da so ZDA v Ukrajini več let razvijale različno biološko orožje.

Profimedia

Imeli naj bi dokaze o razvijanju biološkega orožja

Ameriški laboratoriji na postsovjetskem prostoru so zbirali biološke materiale in preučevali specifičnosti širjenja nevarnih bolezni, v Ukrajini pa so razvijali biološko orožje, je zatrdil ruski predsednik.

Kot je še dejal, so se med "posebno vojaško operacijo" v Ukrajini dokopali do pomembnih dokazov o tem, da so v bližini ruskih meja izdelovali sestavne dele biološkega orožja. Kijev je znova obtožil, da poveličuje naciste, Zahodu pa očital, da si zapira oči pred neonacizmom in ga celo spodbuja.

Članice CSTO s skupno izjavo o vojaškem sodelovanju

Kot je ob tem še dejal Putin, bo voditelje držav CSTO med vrhom, ki bo v nadaljevanju potekal za zaprtimi vrati, seznanil s potekom posebne vojaške operacije v Ukrajini, kot jo označujejo v Moskvi.

Profimedia

Voditelji bodo po Putinovih besedah na vrhu danes sprejeli skupno izjavo o vojaškem sodelovanju, ob upoštevanju izkušenj, pridobljenih iz mirovne operacije v Kazahstanu. Tam so januarja izbruhnili množični protesti in nemiri, v državo pa so na prošnjo Kazahstana prispele sile držav CSTO, da bi pomagale pri ponovni vzpostavitvi reda.

Članice varnostne organizacije so ob Rusiji še Armenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizistan in Tadžikistan. Gre za države, ki so bile nekoč del Sovjetske zveze. Tokratni vrh, ki ga gosti Moskva, poteka ob 30. obletnici podpisa pogodbe in 20. obletnici obstoja organizacije CSTO.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol