K. Ž. | 3. 1. 2024, 09:28

Neverjeten čudež: sta dvojčici, a imata drugačno letnico rojstva

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Ena deklica je bila rojena leta 2023, druga pa 2024.

Na Hrvaškem, natančneje v Splitu, se je zgodil pravi novoletni čudež. Prvi rojeni dojenčici na Hrvaškem sta sestri dvojčici, vendar je ena rojena v zadnjih minutah leta 2023, druga pa v prvih minutah leta 2024, poroča hrvaški portal Slobodna Dalmacija. Prva deklica se je rodila 31. decembra ob 23.59, druga pa 1. januarja minuto čez polnoč. Kaj takšnega ne pomni niti prof. dr. Damir Roje, predstojnik Oddelka za perinatologijo KBC Split. "To je res neverjeten dogodek. Ena deklica bo praznovala rojstni dan na staro leto, druga pa na novo leto," je dejal Roje.

Župan Blaženko Boban na obisku v splitski porodnišnici.

Župan Blaženko Boban na obisku v splitski porodnišnici.

Blaženko Boban/Facebook

Razkril je še, da so leta 2023 v splitski porodnišnici opravili 3091 porodov, skupno pa se je rodilo 4007 otrok. Tako naj bi se splitska porodnišnica uvrstila na prvo mesto po številu porodov na Hrvaškem. "Ne morem trditi zagotovo, dokler ne bodo objavljeni vsi podatki, vendar mislim, da je to edina porodnišnica na Hrvaškem, ki je imela v prejšnjem letu več kot 4000 novorojenčkov. Po številu rojstev smo res največji na Hrvaškem."

"Smo terciarni center, eden od štirih na Hrvaškem, ki skrbi za najbolj kompleksne nosečnosti na območju od Zadra do Dubrovnika. Imeli smo 94 manj rojstev kot leto poprej, a glede na leto 2023 lahko mirno rečem, da ta razlika sodi v kategorijo statistične napake, saj se konstantna številka približno 4000 rojenih otrok ohranja že zadnjih 15 let," je še povedal Roje.

Tudi direktor KBC Julije Meštrović ni skrival navdušenja nad temi podatki. Kot je dejal, je to dokaz, da je dotična institucija strateško pomembna za vso državo.

Tradicionalno je deklici in njuno mamo obiskal tudi župan Blaženko Boban, ki se je prav tako razveselil tega izjemnega dogodka. "Splitski porodnišnici želim čim več dela. Ko bodo imeli več dela, potem vemo, da se bo demografska slika na Hrvaškem spremenila," je še dejal župan in dodal, da je vesel, da je bilo letos število rojstev večje od prejšnjega, še poroča omenjeni portal.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol