3. 8. 2022, 17:23

Rusija išče nove zaveznike: kam se je napotil ruski zunanji minister?

Twitter/Spriteer

Zaradi agresije na Ukrajino je Rusija vse bolj izolirana na mednarodnem prizorišču, zato išče somišljenike oziroma države, ki bi imele koristi od prijateljevanja s to največjo državo na svetu.

Vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov je prispel v Mjanmar na obrambne pogovore z vladajočo vojaško hunto, je sporočila njegova tiskovna predstavnica.

"Načrtovani so pogovori med ministrom za zunanje zadeve in voditelji Mjanmara", ki so prišli na oblast po državnem udaru lani, je novinarjem povedala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zakharova.

Sodelovanje na področju obrambe in varnosti

Rusija, ki je zaradi agresije na Ukrajino vse bolj izolirana na mednarodnem prizorišču, vse bolj izkazuje podporo mjanmarskim vojaškim oblastem, ki jim med drugim prodaja orožje.

Mjanmarska hunta, ki je redno obtožena zločinov, je po podatkih lokalne nevladne organizacije od državnega udara 1. februarja 2021 izvedla krvavo zatiranje nasprotnikov, pri čemer je bilo ubitih več kot 2000 civilistov in več kot 15.000 aretiranih.

Vodja mjanmarske hunte Min Aung Hlaing je Rusijo obiskal sredi julija, ko se je pogovarjal z ruskimi uradniki iz jedrskega in vesoljskega sektorja.

Kljub svoji podpori sta Rusija in Kitajska prejšnji teden potrdili deklaracijo Varnostnega sveta ZN, ki obsoja hunto zaradi usmrtitve štirih zapornikov v Mjanmaru.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol