R. K. | 4. 7. 2022, 16:01 | Vir: STA

Ruski napadi na Ukrajino se nadaljujejo, Putin čestital vojakom

Profimedia

Narašča tudi število smrtnih žrtev. Rusi naj bi med napredovanjem vojske proti Slovjansku ubili šest civilistov in jih poškodovali 19.

Ruski predsednik Vladimir Putin je obrambnemu ministru Sergeju Šojguju naročil, naj nadaljuje ofenzivo v Ukrajini, potem ko so ruske sile v nedeljo razglasile prevzem nadzora nad celotno regijo Lugansk. Ruske sile se zdaj usmerjajo proti mestu Slovjansk, so sporočili iz generalštaba ukrajinske vojske.

Profimedia

Putin čestital ruskim vojakom in odlikoval dva generala

"Vojaške enote, vključno z vzhodno in zahodno skupino, morajo opraviti svoje naloge v skladu s predhodno odobrenimi načrti," je Putin dejal Šojguju in dodal, da morajo enote, ki so sodelovale v operacijah v Lugansku, sedaj "počivati in obnoviti svoje bojne zmogljivosti".

Ruskim enotam je Putin tudi čestital za zavzetje celotne regije Lugansk, prav tako pa naj bi dva generala odlikoval z nazivom "Junak Rusije".

Profimedia

Ukrajinci trdijo, da jih skušajo Rusi potisniti na novo obrambno črto

"Rusi poskušajo vzpostaviti nadzor nad vasmi Bogorodične, Dolina in Mazanivka v smeri Slovjanska," je ukrajinski generalštab zapisal v svojem dnevnem poročilu o stanju na terenu. Vse tri vasi se nahajajo manj kot 20 kilometrov severno in severovzhodno od Slovjanska.

ruske enote poskušajo ukrajinsko vojsko potisniti za novo obrambno črtoSiversk, Soledar in Bahmut.

Rusko topništvo naj bi v nedeljo med napredovanjem vojske proti Slovjansku ubilo šest civilistov in jih poškodovalo 19.

Posnetek zaslona/Twitter/AZmilitary1/fotomontaža

Kijev naj bi izvedel napad na obmejno rusko mesto

Medtem je Moskva obtožila Kijev, da je v nedeljo izstrelila rakete na obmejno rusko mesto Belgorod in tam po besedah regijskega guvernerja Vjačeslava Gladkova uničila več deset stanovanjskih stavb. Ukrajinske oblasti teh navedb za zdaj niso komentirale.

Natalija GumenjukKačjem otoku

"Vojaška operacija je bila končana in ozemlje je vrnjeno pod jurisdikcijo Ukrajine," je dodala Gumenjukova. Ob tem ni navedla, ali so se na otok vrnili tudi ukrajinski vojaki.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol