N. V. | 19. 5. 2022, 11:49

Se je otroški hepatitis pojavil kot stranski učinek cepiv proti covidu?

Profimedia

Dve 'študiji' nakazujeta, da je hepatitis povezan s cepivi covid-19. Preverili smo, ali je v tem kaj resnice.

Skrivnostni izbruh hepatitisa je prizadel že najmanj 450 otrok v več državah, poroča The BJM. Zaskrbljujoč je, ker njegov vzrok še ni jasno ugotovljen.

So kriva cepiva?

Na družbenih omrežjih so nekateri že našli 'krivca' za izbruh novega hepatitisa. Tukaj je namig: krivo je nekaj, kar vas lahko spremeni v velikanski magnet in povzroči, da se ključi in kovanci prilepijo na vaše čelo. Da, anonimni računi na družbenih omrežjih so poskušali povezati izbruh hepatitisa, zaradi katerega je umrl že najmanj en otrok, 180 jih je potrebovalo presaditev jeter, s cepivi covid-19.

Nekateri od teh računov skupaj s spletnim mestom The Exposé navajajo dve "študiji", ki trdita, da služita kot dokaz. Tu je primer tvita:

Kot lahko vidite, je v tem tvitu navedeno, da "namestnik madridskega ministra za zdravstveno varstvo in javno zdravje trdi, da so primeri hepatitisa, o katerih so poročali pri majhnih otrocih, morda 'povezani s cepivom covid'".

Kaj pravi Svetovna zdravstvena organizacija?

Obstaja majhna težava, ko obtožujemo cepiva covid-19 za izbruh hepatitisa. Spomnimo, v poročilu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) z dne 23. aprila je jasno navedeno, da "hipoteze, povezane s stranskimi učinki cepiv covid-19, trenutno niso podprte, saj velika večina prizadetih otrok ni bila cepljena proti covidu-19".

Sestavine cepiva v jetrih

Kaj pa pravita dve tako imenovani "študiji", na katere se nekateri uporabniki sklicujejo?

Prva študija je bila objavljena v Current Issues in Molecular Biology 25. februarja 2022, veliko preden je Svetovna zdravstvena organizacija napovedala izbruh hepatitisa.

Študija je pokazala, da ko so človeške jetrne celice izpostavljene komponentam cepiva Pfizer, te dokaj hitro prevzamejo komponente cepiva. To pa ne pomeni nujno, da bodo takoj po cepljenju vse sestavine v vaših jetrih.

In samo zato, ker lahko sestavine cepiva vstopijo v jetrne celice, še ne pomeni, da so za izbruh hepatitisa kriva cepiva covid-19.

Študija primera

Potem je bila na The Exposé objavljena še ena "nova študija". Ta tako imenovana študija pravzaprav ni uradna študija, temveč poročilo o primeru, objavljeno v Journal of Hepatology 21. aprila 2022.

Poročilo primera opisuje, kaj se je zgodilo 52-letnemu moškemu v Nemčiji, ki je zbolel za akutnim hepatitisom 2, tri tedne po cepljenju s pfizerjem.

Vzorci njegovih jeter so pokazali dokaze o vnetju in prisotnosti T celic. T celice, znane tudi kot limfociti T, so bele krvne celice, ki služijo različnim funkcijam imunske zaščite vašega telesa. Prisotnost T celic je nakazovala, da je vnetje jeter morda posledica odziva njegovega imunskega sistema na cepljenje proti covidu-19.

Zdravniki so menili, da so te ugotovitve "združljive z verjetnim avtoimunskim hepatitisom" in so ga zdravili s peroralnim budezonidom in sčasoma s steroidi v kombinaciji z ursodeoksiholno kislino. Sčasoma, v osmih tednih, se je raven moških jetrnih encimov vrnila v normalno stanje, poroča ameriški medij Forbes.

Ta primer mnogi jemljejo kot dokaz, da bi lahko bil akutni hepatitis stranski učinek cepiva pfizer. Ključno pa je, da je bilo to poročilo o primeru in ne študija. Pokazalo se je, kaj se je zgodilo z enim moškim po cepljenju. Poročilo o primeru vam ne more povedati, kako pogost ali verjeten je dogodek.

Cepivo res vpliva na pojav hepatitisa?

Zaenkrat ni dokazov, da je akutni hepatitis kaj več kot potencialni zelo redek stranski učinek.

Poleg tega niso vsi primeri akutnega hepatitisa enaki. Akutni hepatitis je zelo širok izraz za nenadno pojavno vnetje jeter. Moški v poročilu o primeru je akutni hepatitis preživel očitno brez trajnih poškodb. To ni niti blizu škode, ki so jo opazili med nekaterimi otroki, ki jih je prizadel nenehni izbruh hepatitisa.

Na tej točki je glavni krivec za izbruh hepatitisa adenovirus tipa 41, opisuje Forbes. Ta se običajno širi po fekalno-oralni poti. Običajno prizadene črevesje, kar povzroči vnetje.

Cepiva covid-19 res uporabljajo različne vrste adenovirusov (cepivo Astra-Zeneca in Johnson & Johnson). V obeh primerih pa je adenovirus inaktiviran, tako da ne more povzročiti bolezni.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ