9. 7. 2022, 11:56 | Vir: STA

Se odpravljate na dopust z letalom? POZOR, ukinjenih je več letov

Profimedia
Se odpravljate na dopust z letalom? POZOR, ukinjenih je več letov (foto: Profimedia)

Zaradi pomanjkanja osebja več letalskih družb odpoveduje lete, nekatere so drastično podražile ceno letalskih vozovnic.

Dve največji evropski letalski družbi Lufthansa in KLM sta zaradi pomanjkanja osebja napovedali nove odpovedi letov.

KLM bo do konca avgusta ukinil 20 povratnih letov dnevno na evropska letališča, Lufthansa pa je sporočila, da bo prihodnji teden ukinila 770 letov na in z letališč v Frankfurtu in Münchnu. Po 14. juliju so možne dodatne spremembe poletnega voznega reda.

Spomnimo ...

Že pred poletjem je Lufthansa zaradi pomanjkanja osebja najprej sporočila, da bo julija na letališčih v Frankfurtu in Münchnu odpovedala 900 letov, nato pa je sklenila odpovedati še dodatnih 2200 od okoli 80.000 letov.

Motnje letalskega prometa

Evropski letalski prevozniki se soočajo z ozkimi grli brez primere in dolge vrste potnikov, ki čakajo na prijavo za let, se vijejo na letališčih vse od londonskega Heathrowa do Bruslja in Dusseldorfa v Nemčiji.

Motnje so povzročili spori s sindikati, pomanjkanje osebja in zmanjševanje stroškov med pandemijo covida-19, ki se zdaj vračajo letalskim družbam kot bumerang, ljudje pa so ob zrahljanih ukrepih za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom v času poletnih počitnic željni potovanj.

Višanje cen letalskih vozovnic

Visoki stroški energentov in pomanjkanje osebja pestijo tudi nemškega nizkocenovnega prevoznika Eurowings. Iz družbe v lasti nemške Lufthanse so tako konec tedna sporočili, da bodo svoje cene zvišali za najmanj deset odstotkov.

Izvršni direktor Jens Bischof je za časnik Rheinische Post povedal, da se soočajo z rastjo stroškov, ki samo za Eurowings znaša najmanj 100 milijonov evrov.

"Posledično bomo morali prilagoditi svoje cene, ki so ŽE sedaj približno deset odstotkov višje kot leta 2019, za najmanj dodatnih deset odstotkov," je dejal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.