NVO | 31. 1. 2024, 18:00

FOTO: Saj ni res, pa je - podgani postali zvezdi Instagrama (in nastavili ogledalo družbi)

Profimedia

Podgani sta postali neobičajni umetnici, ko sta s kamero v kletki začeli ustvarjati lastne fotografije in ob tem neizmerno uživali.

V tem nenavadnem umetniškem eksperimentu sta podgani, imenovani Augustin in Arthur, postali prvi glodavski fotografinji, ki simbolizirata našo sodobno družbo, obsedeno z družbenimi omrežji in neprestanim iskanjem nagrad in potrditve. Francoski umetnik Augustin Lignier je s tem projektom uspel premostiti vrzel med znanstvenim eksperimentom in umetniškim izrazom, pri čemer je uporabil prefinjeno tehniko, ki je združevala psihološke principe in tehnologijo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Augustin Lignier (@augustinlignier)

Podgani sta bili usposobljeni, da pritisneta na gumb, ki je sprožil fotoaparat, nameščen v njuni kletki. Ta proces je postopoma spremenil njuno vedenje, ko sta začeli povezovati pritisk na gumb z nagrado v obliki sladkorja. To spoznanje je Lignier nato izkoristil za ustvarjanje serije selfijev, ki so postali več kot le simpatični posnetki; zelo nazorno prikazujejo, kako nagrade vplivajo na vedenje.

Lignier je poudaril, da je bila uporaba naključnih nagrad za pritiskanje gumba in sprožitev kamere podobna načinu, kako družbena omrežja in aplikacije za zmenke manipulirajo z našimi čustvi in vedenjem. Z vsakim pritiskom na gumb so podgane doživele val dopamina, kar je ustvarilo občutek zadovoljstva in užitka, podobno kot pri ljudeh, ko prejmemo všeček ali komentar na našo objavo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Robynne Whitaker (@ashlandrealtor)

Po tem, ko sta podgani preživeli nekaj dni kot fotografinji, sta bili preseljeni k Lignierjevi mami v Arlesu, kjer sta nadaljevali svoje življenje daleč od svetlobe reflektorjev. Tudi po njuni smrti, ko počivata na vrtu njegove mame, njun prispevek ostaja pomemben opomnik o vplivu, ki ga lahko tehnologija in družbena omrežja imajo na naše vedenje in zaznavanje sveta okoli nas.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol