K. Ž. | 27. 9. 2023, 11:26

Šest mladih bo zaradi podnebnih sprememb na zatožno klop poklicalo 32 držav (zraven je tudi Slovenija)

Profimedia

Tožba je bila vložena na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

24-letna Claudia, njen 20-letni brat Martim in njuna 11-letna Mariana sestra so eni izmed šestih mladih Portugalcev, ki so vložili tožbo zoper 32 vlad. Med njimi se nahajajo vse članice Evropske unije, Združeno Kraljestvo, Norveška, Rusija, Švica ter Turčija, poroča The Guardian.

Omenjenim državam očitajo, da niso sprejeli zadostnih ukrepov za reševanje podnebnih sprememb. Prav tako države niso uspele dovolj zmanjšati izpustov toplogrednih plinov, da bi bilo to v skladu s Pariškim dogovorom o omejitvi globalnega segrevanja na 1,5 °C.

To je prvi takšen primer, ki bo romal na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. V kolikor bo tožba uspešna, bi to lahko imelo pravno zavajajoče posledice za vpletene vlade. Prvo zaslišanje bo potekalo v sredo.

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu

Profimedia

Globalno segrevanje naj bi neposredno vplivajo na njihovo življenje

Vseh šest tožnikov trdi, da so vsakoletni požari, ki na Portugalskem divjajo že od leta 2017, neposredna posledica globalnega segrevanja. Prav tako trdijo, da jim je zaradi vladnega neukrepanja glede podnebnih sprememb kršena ključna človekova pravica, ki vključuje pravico do življenja, zasebnosti, družinskega življenja in pravico do nediskriminacije.

V tožbi so prav tako navedli, da podnebne spremembe občutno vplivajo na njihovo življenje. Pri tem so se navezovali na ekstremne temperature na Portugalskem, zaradi katerih so morali ostati zaprti v domovih. Posledično jim je to omejevalo spanec, sposobnost osredotočenja ter telovadbo. Nekateri od njih trpijo tudi za eko-tesnobo, alergijo ter obolenji dihal, kot je astma. Nihče od tožnikov sicer ne zahteva denarne kompenzacije.

"Želim si zeleni svet brez onesnaženja. Hočem biti zdrava," je dejala 11-letna Mariana. "Pri tožbi sodelujem, ker me je strah za lastno prihodnost. Strah me je, kako bo izgledal naš dom."

Claudia je dejala, da je Mariano še vedno strah, ko zasliši helikopterje, saj jo to spomni na uničujoče požare leta 2017, kjer sta bila uničena 202 kvadratna kilometra gozda. "Neverjetno je, da ima Mariana takšno zavedanje pri tako mladih letih. Obenem pa je to izjemno zaskrbljujoče: Zakaj je primorana razmišljati o takšnih stvareh? Namesto tega bi se morala igrati s prijatelji ter plesati na TikTok posnetke," je dejala Claudia.

Odvetniki, ki zastopajo šest mladih tožnikov, bodo na sodišču trdili, da trenutne vladne politike 32 vlad vodijo svet v smeri globalnega segrevanje, kjer se bo do konca stoletja ozračje segrelo za 3 °C.

Vlade medtem trdijo, da tožniki nimajo dovolj dokazov, da bi dokazali, da so zaradi neposrednih posledic globalnega segrevanja ali požarov na Portugalskem trpeli.

Požar na Portugalskem.

Požar na Portugalskem.

Profimedia

"Teh šest običajnih posameznikov iz Portugalske, ki jih skrbi lastna prihodnost, se bo soočilo z 32 pravnimi ekipami ter z več kot stotimi odvetniki, ki bodo predstavljali vlade, katerih neukrepanje jim že škodi," je dejal Gearoid O Cuinn, direktor neprofitne organizacije Global Legal Action Network (GLAN), ki je že izrazil svojo podporo tožnikom.

Sodba sodišča bi hkrati pravno zavezala 32 vlad, da sprejmejo več ukrepov za zmanjšanje toplogrednih plinov in postopno opuščanje fosilnih goriv. Sodba bi prav tako vplivala na državna sodišča, ki so iskala smernice evropskega sodišča v primerih, povezanih s podnebnimi spremembami. Razsodbo pričakujejo v devetih do 18 mesecih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord