A. B. | 25. 7. 2022, 17:17 | Vir: STA

So bili požari zares podtaknjeni?

Twitter/posnetek zaslona

Vročinski val, ki je presegel vrtoglavih 40 stopinj Celzija, kljub temu ni zameglil dokazov, da požari vendarle niso posledica visokih temperatur. 

Dva gozdna požara, ki sta prejšnji teden izbruhnila v Bretanji na severozahodu Francije, sta bila nedvomno podtaknjena, je sporočilo tožilstvo v Parizu.

Število namerno povzročenih požarov v Franciji v zadnjih tednih se je tako povzpelo na tri. 

Požara sta izbruhnila med vročinskim valom 

Oba požara v običajno vlažni in vetrovni severozahodni Bretanji sta izbruhnila med hudim vročinskim valom, ki je v zadnjih dveh tednih prizadel Evropo in sta nedvomno posledica dejanj posameznikov, je opozorila lokalna tožilka Carine Halley.

Požara v Bretanji sta sicer bila razmeroma majhna v primerjavi z dvema požaroma južneje, ki sta v regiji Gironde v okolici Bordeauxa uničila več kot 20.000 hektarjev gozda.

Tam se več kot 2000 gasilcev, ki jim pomagajo letala in helikopterji, od 12. julija še vedno bori s plameni. Iz domov in kampov je bilo evakuiranih okoli 36.000 ljudi, požar pa je uničil pet hiš, restavracijo, nočni klub in pet kampov.

Največji požar v notranjosti države v okolici vasi Landiras so gasilci uspeli omejiti, so sporočile lokalne oblasti in pri tem dodale, da požar ni v celoti pogašen. Tudi za ta požar so oblasti prepričane, da je bil podtaknjen, vendar so 39-letnega osumljenca zaradi pomanjkanja dokazov že izpustili.

Medtem je okoli priljubljene sipine Dune du Pilat na atlantski obali požar uničil veliko gozdnih površin. Oblasti pa domnevajo, da se je požar vnel zaradi iskre, ki jo je sprožilo vozilo.

Sprožene razprave o podnebnih spremembah 

Apokaliptični posnetki požarov, ko so na številnih območjih zabeležili rekordne temperature nad 40 stopinj Celzija, so v Franciji ponovno sprožili razpravo o podnebnih spremembah.

Strokovnjaki pri tem poudarjajo, da podnebne spremembe krepijo ekstremne vremenske pojave, vključno z vročinskimi valovi, sušami in poplavami. Opozarjajo pa tudi, da bodo ti dogodki verjetno vse pogostejši in intenzivnejši.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.