11. 5. 2022, 21:26

Sprejeli odločitev o nosečnici s poškodovanim plodom

Twitter/Ivana Tomić

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je sporočil odločitev drugostopenjske komisije v Zagrebu.

Ponovna magnetna resonanca je pokazala nove bistveno spremenjene okoliščine, na podlagi katerih je komisija ocenila, da so izpolnjene zdravstveno pravne predpostavke za prekinitev nosečnosti, je dejal hrvaški minister za zdravje.

Nosečnica Mirela Čavajda se bo tako lahko za izvedbo posega obrnila na eno od hrvaških bolnišnic in se dogovorila z njenimi strokovnjaki. Če poseg ne bo izveden na Hrvaškem, pa so izpolnjeni pogoji za plačilo tovrstnih posegov v tujini, je še dejal.

Na Hrvaškem bi umetno prekinitev nosečnosti lahko opravili brezplačno, v Sloveniji pa bi stala približno 5000 evrov

Med čakanjem na ugotovitve drugostopenjske komisije Zagreb je nosečnici drugostopenjska komisija v Sloveniji sicer že potrdila, da so izpolnjeni vsi pogoji za prekinitev nosečnosti.

39-letnica si v 24. tednu nosečnosti zaradi tumorja v glavi otroka želi narediti splav, a so ji v štirih zagrebških bolnišnicah dejali, da ta na Hrvaškem po desetem tednu ni mogoč, čeprav zakon v določenih primerih predvideva tudi izjeme.

Uporabnica Twitterja je delila ilustracijo z napisom "Dosta" (Dovolj), ki ponazarja, da je dovolj pritiskov javnosti o osebnih odločitvah, kar splav po mnenju gibanja je in pripisala: "Solidarnost z aktivistkami na Hrvaškem, ki bodo jutri protestirali po vsej državi!"

Nosečnica je za ogromen tumor na možganih otroka sicer izvedela na magnetni resonanci v bolnišnici Sveti Duh v Zagrebu. Možnosti, da bo otrok po rojstvu preživel, so izjemno majhne, če bo, pa se v najboljšem primeru ne bo mogel normalno razvijati. Primer Čavajde je v hrvaški javnosti sprožil burne reakcije in znova odprl debato o dostopnosti splava na Hrvaškem.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.