Ni. Vu. | 17. 11. 2023, 11:18

Pred decembrskimi volitvami razmere v Srbiji vse bolj napete: na ulice so se vrnili tudi nezadovoljni kmetje

Profimedia

Medtem ko se opozicija pripravlja na volitve, srbski narod vse bolj radikalno izkazuje nezadovoljstvo nad razmerami v državi, ki je v primežu Aleksandra Vučića.

Protesti, ki so v Srbiji dolgo časa vsako soboto potekali v mestih po vsej državi, so prisilili Aleksandra Vučića in srbsko napredno stranko (SNS), da razpišeta izredne parlamentarne in lokalne volitve. Protesti opozicije so se nato končali, začela pa se je priprava na volitve, ki bodo na sporedu 17. decembra. Kljub temu so se mnogi delavci različnih panog v zadnjih nekaj dneh spet oglasili in dodatno razburkali že tako vročo vzdušje med predvolilno kampanjo.

Po zdravstvenih in poštnih delavcih so svoj glas vnovič dvignili tudi kmetje, ki protestirajo v Novem Sadu. Med protestom je prišlo tudi do incidenta, in sicer s simpatizerji SNS. Kmetje so blokirali vsaj sedem cest v Srbiji, nezadovoljni, ker država ni izpolnila danih obljub. Približno 30 traktorjev je prišlo do rafinerije v Novem Sadu, kjer so popolnoma blokirali vseh šest vstopov. 

Kasneje je prišlo še do enega incidenta, ki bi se skorajda sprevrgel v resnejši spopad. Pred hišo kmeta v Bavaništu, ki so jo "naprednjaki" prejšnji dan obkolili, ker je Jovan Jovanov sodeloval v protestih, so se zbrali tudi kmetje, ki so s svojimi traktorji v znak podpore blokirali vozila nepovabljenih obiskovalcev. Podporo Jovanovu so zvečer izrazili tudi številni drugi kmetje po vsej državi in celo poslanci proevropske opozicije

Protesti kmetov se še naprej nadaljujejo, zaradi nevzdržnih razmer v njihovi panogi so poudarili, da bodo njihove poteze vse bolj radikalne. "Blokadam ne bo videti konca, nadaljevali bomo v nedogled!” poudarjajo.

Vsak, ki dobro pozna zgodovino, lahko potrdi, da so se spremembe v mnogih državah zgodile prav takrat, ko so običajni delavci in kmetje stopili na ulice. Večina prebivalcev Srbije upa, da bo tudi tokrat tako in da bo končno premagan režim Aleksandra Vučića, ki je državo potisnil v popolno revščino na eni in strah na drugi strani.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord