J. Z. | 13. 7. 2022, 08:29 | Vir: STA

Šrilanškemu predsedniku uspel pobeg iz države: TU je našel zatočišče

Profimedia/fotomontaža

Razmere v nemirni Šrilanki se ne umirajo, ljudje, ki živijo v velikem pomanjkanju, pa napovedujejo nove proteste. Šrilanški predsednik Gotabaja Radžapaksa je medtem uspel zapustil državo, kjer mu grozi pripor.

Predsednik Šrilanke Gotabaja Radžapaksa in njegova žena sta z vojaškim letalom pobegnila na Maldive. Predsednik otoške države, ki se je znašla v hudi gospodarski krizi, je tako odšel še pred svojim uradnim odstopom, saj se želi izogniti možnosti pridržanja.  

Radžapaksa je v predhodnih dneh že poskušal zapustiti državo, a mu to zaradi domnevnih sporov z letališkim osebjem ni uspelo. Posledično je zamudil štiri lete za Dubaj, kamor naj bi bil namenjen.

Pri odhodu iz države so mu pomagale letalske sile

Šrilanške letalske sile pa so sedaj potrdile, da so zagotovile letalo za predsednikov odhod, potem ko so prejele odobritev ministrstva za obrambo. Medtem so tudi viri na Maldivih že potrdili, da je Radžapaksa pristal v glavnem mestu Male in so ga nato odpeljali na neznano lokacijo.

Radžapaksa je predsednika šrilanškega parlamenta Mahindo Japo Abejvardena obvestil o svoji nameri, da bo odstopil, vendar njegovega odstopnega pisma še niso prejeli. Njegov odstop bo odprl pot predsedniku vlade Ranilu Vikremesingeju, ki bo opravljal vlogo vršilca dolžnosti predsednika do 20. julija, ko bo 225 poslancev parlamenta izvolilo novega voditelja države.

Vendar protivladni protestniki nasprotujejo imenovanju Vikremesingeja za predsednika, saj menijo, da je zaveznik Radžapakse, in pozivajo k njegovemu takojšnjemu odstopu. V kolikor ne bo odstopil, so protestniki zagrozili s splošno stavko in nadaljnjimi protesti od četrtka dalje. 

Vikremesinge je že pred dnevi napovedal, da je pripravljen zapustiti svoj položaj, če bo oblikovana vlada narodne enotnosti, ki bo vključevala vse politične stranke, vendar se sedaj pojavlja možnost, da bo kandidiral za predsednika na julijskih volitvah, saj uživa podporo nekaterih poslancev vladajoče stranke v parlamentu.

Napad na predsednikov urad

Protesti v Šrilanki so konec minulega tedna dosegli vrhunec z napadom na predsednikov urad in njegovo rezidenco. Na stotine protestnikov v Kolombu še naprej zaseda predsednikovo rezidenco ter rezidenco predsednika vlade.

Obsežne protivladne proteste na Šrilanki, v katerih je bilo poškodovanih več kot sto ljudi, je sprožila najhujša gospodarska kriza v otoški državi po osamosvojitvi od britanskega imperija leta 1948.

Šrilanka namreč že več mesecev trpi zaradi hudega pomanjkanja hrane, goriva in zdravil, ki sta ga med drugim povzročila velik zunanji dolg in pomanjkanje tujih valut, pa tudi vpliv pandemije covida-19 na turizem, ki predstavlja enega glavnih virov dohodka države.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.