28. 4. 2022, 11:19 | Vir: STA

Ukrajinski obrambni minister posvaril: Pred ukrajinsko vojsko so težki tedni

Profimedia

Vojna vstopa že v tretji mesec, ruske sile pa še zmeraj ne pojenjajo, temveč le še pospešujejo svoje napade. Umira tudi vse več civilistov. 

Ruske sile so po navedbah generalštaba ukrajinske vojske znatno pospešile napade na vzhodu Ukrajine, od koder poročajo o smrtnih žrtvah tudi med civilisti. 

Ruski okupator napada tako rekoč z vseh strani in obstreljuje cilje, je danes sporočil generalštab ukrajinske vojske. Moskva koncentrira dodatne sile v bližini Izjuma na območju Harkova s ciljem obkoliti ukrajinske branilce na vzhodu države, so pojasnili v Kijevu. 

Nasprotnik si predvsem še vedno prizadeva za popoln nadzor nad območji Lugansk in Doneck, da bi vzpostavil kopenski koridor do črnomorskega polotoka Krim. Po podatkih Kijeva ruske oborožene sile še naprej uporabljajo letališče Melitopol na območju Zaporožja kot oporišče za svoja bojna letala in helikopterje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Guverner Luganska Serhij Hajdaj je na spletnem kanalu Telegram poročal o hudem uničenju v mestih Lisičansk in Popasna, kjer se odvijajo spopadi.

V ruskih napadih na območju Luganska so bili v enem dnevu ubiti štirje ljudje, štirje pa ranjeni. Ruska vojska je z zračnimi napadi in topništvom več desetkrat obstreljevala civilne cilje, je dejal. 

Napadena mesta 

O smrtnih žrtvah poročajo tudi iz regije Harkov. Tam so po navedbah ukrajinskih virov v obstreljevanju umrli najmanj trije ljudje, šest pa je bilo ranjenih, med njimi tudi 14-letni otrok. Lokalne oblasti so za smrt med civilisti v noči na danes okrivile rusko stran, je na spletni strani poročal nemški časnik Der Spiegel.

mesta Herson

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je dejal, da so pred ukrajinsko vojsko izjemno težki tedni, in opozoril pred velikim uničenjem v prihajajoči ruski ofenzivi na vzhodu države.

Izvedba usposabljanja in logistike zahtevata čas, je Reznikov zapisal na Facebooku. "Rusija je že zbrala svoje sile za obsežno ofenzivo na vzhodu Ukrajine. V prihodnjih dneh bomo potrebovali vso našo odpornost in izjemno enotnost," je Ukrajincem položil na dušo Reznikov.

Rusija ne bo zmagala, bo pa poskušala Ukrajini povzročiti čim večjo škodo, je prepričan. "Na žalost bomo še izgubili pripadnike naših sil, preden bomo dosegli zmago. Še bo prišlo do uničenja in bolečih žrtev," je opozoril.

Profimedia

Rusija se v okviru svoje invazije na Ukrajino sedaj osredotoča na vzhod in jug države, medtem ko vojna vstopa v tretji mesec. Kijev je priznal, da so ruske sile v minulih dneh dosegle uspeh na vzhodu Ukrajine, kjer so v regiji Donbas zavzele več vasi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord