J. B. | 17. 9. 2022, 06:00

Ukrepajmo, preden bo prepozno: raju na Zemlji grozi popolno uničenje

Profimedia

Koliko časa bodo Maldivi še ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij? Temu edinstvenemu koščku našega planeta zaradi podnebnih sprememb preti, da ga bo voda za vedno pogoltnila.

V zadnjih dneh so Slovenijo zajele obilne padavine. Reke poplavljajo, zaliti so številni podvozi, kleti, stanovanjski in gospodarski objekti. Marsikje s strahom pričakujejo, kaj bo prinesel nov deževen dan. Številni trepetajo. Poplave so strah in trepet vsakega.

Slabih 7500 kilometrov stran od Slovenije, natančneje v Indijskem oceanu, nimajo težav s padavinami. A vseeno trepetajo. Pred vodo. Prebivalci Maldivov, države, ki jo sestavlja okrog 2000 majhnih in nizkih atolov oziroma koralnih otokov, z grozo v očeh zrejo v prihodnost in se sprašujejo, kdaj se bodo uresničile zlovešče napovedi številnih okoljskih strokovnjakov.

Čudež narave. Raj na zemlji. S takšnimi in drugačnimi presežki turistične agencije opisujejo Maldive. In priznajmo: res so osupljivi, kajne? Kristalno čista voda, čudovite plače, idilični turistični kompleksi. Res je; raj na zemlji! A hkrati košček našega planeta, ki mu grozi izbris z obličja Zemlje

Profimedia

Maldivi so najnižje ležeča država na svetu in so kot takšni izredno ranljivi zaradi podnebnih sprememb, ki smo jim priča v zadnjih desetletjih. Glede na številne študije se bo gladina morja zaradi topljenja ledenikov do leta 2100 dvignila tudi do dva metra; Maldivi ležijo le meter nad morsko gladino ... World Bank svari, da bi lahko že do leta 2050 kar 80 odstotkov države zaradi globalnega segrevanja postalo nenaseljive

Moramo se zbuditi in ukrepati

Oblasti na Maldivih se že vrsto let na vse možne načine trudijo, da bi ubežali preteči se nevarnosti. Med drugim so s peskom širili svoje otoke in gradili nove, vse to v želji, da bi jih zaščitili pred dvigom morske gladine. Tudi to je skupaj s podnebnimi spremembami pustilo posledice, uničeni so številni koralni grebeni, kar negativno vpliva na nekatere ključne dejavnosti Maldivov, kot sta ribolov in turizem. Poškodovane koralne grebene že nekaj časa obnavljajo, toda gre za dolgotrajen postopek, ki terja veliko potrpežljivosti. Časa pa Maldivi, ki se med drugim ukvarjajo tudi s tonami iz drugih koncev sveta naplavljenih plastenk, nimajo veliko.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nekton (@nektonmission)

"Moramo se zbuditi in ukrepati, da bodo Maldivi še naprej obstajali. Mi smo odločeni ostati na tem otočju. Resnično ga ne želimo zapustiti in postati begunci nekje drugje," svari Hussain Rasheed Hassan, maldivijski minister za ribolov, in dodaja, da bi moral ves svet nemudoma ukrepati: "Le tako bomo lahko rešili Maldive.

V luči iskanja dodatnih rešitev za Maldive se je septembra začela prav posebna misija Nekton. Desetčlanska odprava bo opravila prvo sistematično raziskavo in vzorčenja oceana, ki obdaja Maldive. Cilj odprave je raziskati globoke vode do 1000 metrov nad morsko gladino.

Nekateri strokovnjaki so namreč prepričani, da se prav tam skriva eden od odgovorov, kako pomagati Maldivom. "Naš cilj med potopi je odkriti in bolje razumeti, kaj naše vode vsebujejo, tako da lahko začnemo varovati tisto, kar tam živi, in bolj smiselno varovati okolje," pravi Shafiya Naeem, generalna direktorica Inštituta za morske raziskave na Maldivih.

Profimedia

Člani odprave pričakujejo, da bodo na 120 metrih pod morsko gladino locirali tudi staro plažno linijo izpred 20.000 let, ko se je morska gladina nazadnje drastično dvignila zaradi taljenja ledenikov. Del misije je raziskati, kako se je oceansko življenje nekoč že prilagodilo dvigu morske gladine.

Kruta realnost

Da bi na lastni koži občutili, kako zelo je narava "razjarjena" zaradi našega nespametnega ravnanja s planetom, na katerem živimo, nam seveda ni treba na Maldive. A predstavljajte si, kako bi se počutili, če vam ne bi grozila le poplavljena klet. Kako bi se počutili, če bi vam zaradi podnebnih sprememb grozilo, da boste izgubili vse, kar imate. Od hiše, ki ste jo zgradili. Do zemlje, na kateri živite. Za prebivalce Maldivov je to kruta realnost, v katero zrejo s svojimi lastnimi očmi. Res je torej napočil čas, da vsi skupaj naredimo nekaj za lepšo prihodnost Zemlje ...

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord