27. 11. 2023, 11:57 | Vir: STA

Pred sodnika bodo stopili mladi fantje: sodelovali so pri umoru učitelja, ki je bil obglavljen

Profimedia

Učitelj je bil obglavljen, zato ker je prikazoval karikature preroka Mohameda.

Na sodišču v Parizu se je danes začel prvi od dveh sodnih procesov v primeru umora učitelja Samuela Patyja, ki ga je leta 2020 obglavil 18-letni radikalni islamist rusko-čečenskih korenin. Slednjega je tik po napadu policija ustrelila in ubila, danes pa bodo sodili šestim najstnikom, ki naj bi mu omogočili dostop do umorjenega učitelja.

Šesterica mladih obtožencev je z zakritimi obrazi v spremstvu staršev in odvetnikov davi prispela na sodišče za mladoletnike, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre za prvo od dveh sojenj - pred pariškim posebnim senatnim sodiščem bo konec prihodnjega leta potekal še en proces, v okviru katerega bodo sodili osmim odraslim osebam.

Kaj jim očitajo?

Pet najstnikov, ki so bili v času umora Samuela Patyja stari 14 in 15 let, je obtoženih sodelovanja v kriminalni zaroti z namenom povzročanja nasilja. Obtoženi so, da so v času napada varovali okolico šole v pariškem predmestju Conflans-Sainte-Honorine in napadalcu v zameno za plačilo pokazali na Patyja.

Še eno učenko, ki je bila v času dogodkov stara 13 let, pa obravnavajo zaradi lažne žaljive obdolžitve. Trdila je, da je Paty pred prikazom karikatur preroka Mohameda v razredu prosil učence muslimanske veroizpovedi, naj se izpostavijo in zapustijo učilnico. V resnici je takrat sploh ni bilo pri pouku, njena laž pa je na spletu spodbudila ostro kampanjo proti Patyju.

Med zaslišanjem so najstniki sicer prisegali, da so mislili, da bo Paty "zgolj izpostavljen na družbenih omrežjih, ponižan ali morda pretepen", nikoli pa si niso predstavljali, "da bo šlo tako daleč". Grozi jim do dve leti in pol zapora, sojenje pa bo predvidoma trajalo do 8. decembra, navaja AFP.

Sojenja so se danes udeležili tudi sorodniki umorjenega učitelja, pa tudi več njegovih nekdanjih sodelavcev, ki so želeli sodelovati v procesu kot civilne stranke. Enako velja za francosko ministrstvo za izobraževanje. "Menim, da je treba braniti vrednote naše države, ki jih je utelešal Samuel Paty, in izraziti neomajno podporo učiteljem, ki jih je barbarski umor njihovega kolega globoko prizadel," je ob tem za AFP dejal minister Gabriel Attal.

Profimedia

Spomnimo

Samuel Paty je bil umorjen in obglavljen 16. oktobra 2020, ko je zapuščal šolo v pariškem predmestju Conflans-Sainte-Honorine, kjer je poučeval zgodovino in geografijo. Zločin je bil obravnavan kot dejanje islamističnega terorizma. Francoske varnostne sile so kasneje ustrelile 18-letnega napadalca rusko-čečenskih korenin. Že pred umorom je bil Paty na internetu tarča napadov, ker je med poukom pri predmetu o svobodi izražanja pokazal karikature preroka Mohameda.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol