11. 5. 2022, 08:47 | Vir: STA

Uspešna protiofenziva ukrajinskih sil pri Harkovu

Uničen ruski tank

Profimedia

Zelenski napovedal tudi osvoboditev Mariupolja in drugih ukrajinskih mest, a je pri tem vseeno posvaril pred evforijo.

Ukrajinske sile uspešno potiskajo rusko vojsko z območij okoli Harkova na severovzhodu države, so sporočili iz ukrajinske vojske. Navedbe je v svojem večernem videonagovoru potrdil predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Zelenski je pohvalil napore ukrajinskih vojakov, ki po njegovih besedah kažejo "nadnaravno moč" v boju proti agresorski vojski, a je pri tem vseeno posvaril pred evforijo.

"Ukrajinske oborožene sile delajo vse, da bi osvobodile našo državo in naše ljudi," je sporočil Zelenski in dodal: "Vsa naša mesta bodo osvobojena - Herson, Melitopolj, Berdjansk, Mariupolj in ostala."

Ameriški Inštitut za vojne študije, ki se sklicuje na vire znotraj ruske vojske, trdi, da so bili Rusi potisnjeni skoraj povsem do ukrajinsko-ruske meje.

Harkov, ki je pred vojno štel 1,5 milijona prebivalcev, je vse od konca februarja tarča napadov ruskega topništva in letalstva, ukrajinska vojska pa je doslej uspešno odbila vsak poskus zavzetja mesta.

Harkov, mestna hiša:

Po ocenah Inštituta za vojne študije bo ukrajinska protiofenziva v nekaj tednih prisilila ruske sile v popoln umik iz okolice Harkova. Istočasno strokovnjaki inštituta opažajo, da ruska vojska postopno napreduje okoli 150 kilometrov jugovzhodno, kjer osvajajo ozemlja regije Donbas, ki še niso pod nadzorom ruskih sil ali sil lokalnih proruskih oblasti.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ