N. V. | 1. 8. 2022, 07:11

V bližini srbske meje narašča napetost: odjeknili streli in zračne sirene

Twitter ereike05

Protestniki so postavili cestne blokade in streljali. Preberite, kako je reagirala kosovska vlada.

Štirinajst let po tem, ko je Kosovo razglasilo neodvisnost od Srbije, 50.000 Srbov, ki živijo na severu, uporablja registrske tablice in dokumente, ki so jih izdale srbske oblasti, in nočejo priznati institucij pod prestolnico Prištino. Kosovo je kot neodvisno državo priznalo več kot sto držav, ne pa tudi Srbija ali Rusija.

Zdaj je Priština uvedla pravila, po katerih morajo Srbi na njihovem ozemlju uporabljati kosovske registrske tablice, smo poročali.

Vlada premierja Albina Kurtija je dejala, da bo dala Srbom 60-dnevno prehodno obdobje za pridobitev kosovskih registrskih tablic.

Vlada je tudi sklenila, da bodo morali od 1. avgusta vsi državljani Srbije, ki obiščejo Kosovo, na meji dobiti dodaten dokument za dovoljenje za vstop. Podobno pravilo beograjske oblasti uporabljajo za Kosovce, ki obiščejo Srbijo.

Protesti

Zato so protestniki pozno v nedeljo, 31. julija, parkirali tovornjake, napolnjene z gramozom in drugo težko mehanizacijo, na cestah, ki vodijo do dveh mejnih prehodov, Jarinje in Bernjak. Kosovska policija je sporočila, da mora zapreti mejne prehode.

Prav tako je policija sporočila, da so odjeknili streli "v smeri policijskih enot, a na srečo ni bil nihče ranjen". Navedeno je tudi, da so jezni protestniki pretepli več Albancev, ki so šli mimo po cestah, ki so bile blokirane, in da je bilo napadenih nekaj avtomobilov.

V mestecu Severna Mitrovica, kjer živijo pretežno Srbi, pa so se celo več kot tri ure slišale sirene za zračni napad.

"Splošne varnostne razmere v severnih občinah Kosova so napete," je v izjavi na Twitterju zapisala Kosovska sila pod vodstvom Nata. V izjavi piše, da Kosovska sila razmere "pozorno spremlja" in "so pripravljeni posredovati, če bo stabilnost ogrožena".

Kosovska vlada popustila

Kosovska vlada je zaradi povečanih napetosti med policijo in lokalnimi skupnostmi kmalu odložila uveljavitev odločitve, ki bi Srbe na severu države zavezala, da zaprosijo za registrske tablice, ki jih izdajo prištinske institucije, poroča ameriški medij The Guardian.

Tako je po napetostih v nedeljo zvečer ter po posvetovanjih z veleposlaniki Evropske unije in Združenih držav Amerike vlada sporočila, da bo svoj načrt preložila za en mesec in ga začela izvajati 1. septembra. 

Zamik je pozdravil tudi visoki predstavnik Evropske unije za zunanjo politiko Josep Borrell.

"Pričakujte, da bodo vse cestne ovire takoj odstranjene," je Borrell zapisal v tvitu in dodal, da je treba odprta vprašanja obravnavati z dialogom, ki ga posreduje Evropska unija, in se osredotočiti na celovito normalizacijo odnosov med Kosovom in Srbijo.

Kljub temu napetosti med državama ostajajo visoke, krhki mir na Kosovu pa vzdržuje Natova misija, ki ima na terenu 3770 vojakov, poroča ameriški medij The Guardian.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord