Nikola Vuković | 29. 9. 2023, 11:54

V Srbiji bodo 17. decembra izredne državnozborske volitve: župani eden za drugim odstopajo s položaja

Profimedia

V Srbiji bo veseli december minil tudi v znamenju volitev.

Po zadnjih dogodkih na Kosovu se v Srbiji pozornost počasi preusmerja na druge teme, ena najbolj zanimivih v teh dneh pa so izredne državnozborske volitve, ki bodo na sporedu 17. decembra letos.

Opozicija je zadnje tedne prek medijev začela pozivati ​​vlado v Srbiji, naj vendarle vloži predlog o razpustitvi državne skupščine in razpiše izredne parlamentarne volitve. Opozicijski veljaki so šli korak dlje in ljudem na oblasti osebno predali zahtevo za razpis volitev. Predsednik Aleksandar Vučić je večkrat javno poudaril, da bo ugodil prošnji opozicije in zdaj se je to tudi zgodilo.

Predsednica srbske vlade Ana Brnabić je svoje sodelavce in ministre včeraj na seji vlade že obvestila o izvedbi izrednih parlamentarnih volitev, ki bodo 17. decembra, za zdaj pa je znano, da bodo tako parlamentarne kot tudi beograjske. O pokrajinskih volitvah in volitvah v drugih občinah bodo odločali kasneje. 

"Pogovarjal sem se z več ljudmi, eni so za, eni proti, mislim pa, da to ni ključno. Toda opozicijske stranke je treba spoštovati. Govorili so, da država propada, da je gospodarstvo uničeno, čeprav je desetkrat močnejše kot takrat, ko so vladali oni. Ne strinjam se z ničemer, a sem sprejel  njihovo idejo. Pripravljeni smo na volitve 17. decembra. Vemo tudi, da so favoriti za volitve ... Temu pravijo strmoglavljenje Vučića," je v pikrem slogu dejal predsednik Srbije.

V javnih nagovorih je Vučić večkrat govoril o razpisu in morebitnem datumu volitev, čeprav to nima nobene zveze z njegovimi ustavnimi pooblastili. V Srbiji lahko do izrednih volitev pride tako, da predsednik z odlokom razpusti državno skupščino in razpiše volitve. Razpis volitev in predlog za razpustitev državne skupščine pa vloži vlada in mora predlog utemeljiti. V javnosti je bilo doslej mogoče zaslediti, da o izrednih volitvah in morebitnem datumu govori le predsednik Vučić, čeprav je njegova pristojnost povezana le s podpisom odloka o razpustitvi skupščine. Očitno pa je, da je pravzaprav le Vučić tisti, ki odloča o volitvah in tudi kot edini na glas govori o njih. Gre za še eno v vrsti kršitev ustave predsednika Vučića, ki je že neštetokrat prevzel pristojnosti predsednika vlade, celotne vlade in parlamenta.

Zanimivo je tudi to, da so v teh dneh župani več občin v Srbiji podali odstopne izjave. V medijih in javnosti so se pojavile informacije, da je ukaz prišel iz srbske napredne stranke, ki jo še vedno vodi Vučić, čeprav je odstopil z mesta predsednika. To si lahko razlagamo kot nekakšno Vučićevo taktiko pred volitvami, vse pa kaže na to, da bo večina teh ljudi dejansko prestopila v drugo stranko oziroma gibanje, katerega ustanovitev je predsednik večkrat napovedal …

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol