M. M. | 8. 8. 2022, 14:23

Kosovska kri ni primerna: umetniku v Beogradu zavrnili donacijo krvi

Luka Milanović / Al Jazeera

Čeprav so minila desetletja od krvavih vojn v državah nekdanje Jugoslavije, je vojnohujskaška in nacionalistična pripoved še vedno močno prisotna. A nekje mora obstajati meja.

Zavedajoč se, da boljša prihodnost pomeni boj proti hujskašemu diskurzu, se 25-letni umetnik Kemil Bekteši v svojih delih pogosto ukvarja z geopolitično situacijo na Balkanu.

Eno od njegovih del je Old Blood, natančneje dogodek, ki se odvija v javnem prostoru - Zavodu za transfuzijo krvi Srbije - v katerem jasno in živo preizprašuje odnos med Srbijo in Kosovom.

"Sem rojen Beograjčan. Moji starši so se iz Kosova priselili v Srbijo in tam sem se rodil. V Beogradu sem obiskoval osnovno šolo in dobil osnovno izobrazbo. Imam srbsko državljanstvo. So pa moji starši po rodu s Kosova, kar pomeni, da se po mojih žilah pretaka čista kosovska kri," pravi Bekteši.

Kosovo je svojo neodvisnost razglasilo 17. februarja 2008 s sprejetjem deklaracije v skupščini Kosova v Prištini. Čeprav je Bruseljski sporazum iz leta 2013 priznal institucije Kosova, ima Srbija ta del Balkana še vedno za svojo avtonomno pokrajino.

Bekteši spomni, da sta "Kosovo in Metohija pomemben del srbske posvetne in cerkvene zgodovine ter neizogiben del vsake zgodbe o junaštvu in trpljenju srbskega naroda".

"Kosovska kri je nosilec prestiža in velik označevalec srbske nacionalne identitete. Z vsemi omenjenimi elementi 'na papirju' sem nekdo, čigar kri ima ta 'poseben pomen', dokler ne upoštevamo, da vsa kosovska kri ni tako nedotakljiva. Izpolnjevati mora določene kriterije, da doseže svojo 'pravo vrednost'," pojasnjuje.

Umetniški boj proti nacionalističnim narativom

To ga je motiviralo, da je prvič v življenju naredil preprosto in humano dejanje - krvodajalstvo - da bi pregledal in preveril, ali je njegova kosovska kri dovolj dobra za Srbijo in ali bi to podpisali. kot svoje.

Performans, ki se je začel 7. septembra 2021, je bil doslej izveden dvakrat. Obakrat je bila njegova kri zavrnjena.

"Po prvem obisku sem bil šokiran, nisem si mislil, da bo kri zavrnjena. Drugič sem že vedel, kakšen razplet me čaka," je iskren Bekteši.

"Porodilo se mi novo vprašanje. Zanimalo me je, če bo kri sprejeta, ali bo treba, če jo bo kdo moral prejeti, poudarjati, da gre za kosovsko kri," dodaja in priznava, da ga je takšen potek dogodkov presenetil in ob istem času ni presenetil.

Luka Milanović / Al Jazeera

"Tematiko in položaj Srbije in Kosova zelo dobro poznam, občutil sem obe strani," poudarja Bekteši.

Sprejem kosovske krvi bi pomenilo priznanje Kosova

Pojasnjuje, da pri svojem delu komentira in kritizira tudi birokracijo ter določene zaplete in težave, s katerimi se srečujemo pri papirologiji.

"Pred krvodajalstvom je treba izpolniti obrazec z osnovnimi podatki in odgovoriti na številna vprašanja. Na mojem obrazcu je podatek o mojem srbskem prebivališču, vendar kot identifikacijski dokument prilagam kosovsko osebno izkaznico. Osebna izkaznica je vizualni dokaz, da po mojih žilah teče kosovska kri. Tu pravzaprav nastopi zmeda in dilema. Če bi kri, darovano s kosovsko osebno izkaznico, sprejeli, bi bila priznana državnost in neodvisnost Kosova," poudarja.

Inštitut za transfuzijo krvi Srbije je prejšnji teden napovedal poziv, ker so zaloge krvi na minimumu. Vendar tudi takšno stanje ni povzročilo situacije, ko bi bila kosovska kri "sprejemljiva".

"Tovrstne informacije me ne pustijo ravnodušnega. To je pravzaprav izhodišče tega dela. Prizadevam si za odpravo vseh narodnih določil in predsodkov. Osredotočiti se je treba na humanost in zdravo sobivanje. Ostalo ni pomembno. Upam, da bo ta problem zelo hitro rešen in da bodo vsi ljudje v stiski lahko dobili pomoč," je dejal Bekteši.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord