10. 5. 2022, 15:05

V Švici referendum o zakonu "Netflix"

Profimedia

Švicarski filmski in TV producenti upajo, da bo predlagani 'Lex Netflix' spodbudil povišanje naložb v lokalno produkcijo.

V Švici bo 15. maja referendum o predlaganem zakonu, ki bi ponudnike vsebin, kot sta Netflix in Amazon Prime Video, prisilil, da 4 % svojih lokalnih prihodkov reinvestirajo v švicarsko filmsko in televizijsko produkcijo.

Za in proti

Švicarski zakon, ki sproža veliko polemik, je zasnovan na evropskih predpisih, ki za Švico sicer ne veljajo, saj ni članica EU. Zakonu nasprotujejo politične skupine, ki mu očitajo, da ni v skladu z načeli svobodnega tržnega gospodarstva, ki velja v državi.

Švicarske potrošniške organizacije pa obenem izražajo skrb, da bodo naložbene obveznosti pretočne predvajalce vsebin spodbudile k dvigu naročnin, in bodo na koncu potrošniki tisti, ki bodo plačali račun

Odziv Netflixa 

"Spoštujemo demokratično odločanje Švicarjev in počakali bomo na izid referenduma," je dejal tiskovni predstavnik Netflixa. "Čeprav nismo bili vključeni v pripravo in oddajo te referendumske zahteve, razumemo, da potrošniki dvomijo o koristih takšne uredbe in njenem vplivu na izbiro potrošnikov," je še dodal. 

Domači producenti so "za"

Filmski festival v Locarnu je medtem pozval švicarske državljane, naj glasujejo "za". "Filmski festival v Locarnu se strinja, da bi morali vsi deležniki avdiovizualne industrije, ki delujejo v Švici, v švicarsko avdiovizualno produkcijo reinvestirati enak odstotek svojih domačih prihodkov" so izjavili pri festivalu.

Za švicarske televizijske mreže namreč velja 4-odstotna naložbena obveznost od celotnega prihodka.

Festival Locarno, ki deluje kot katalizator koprodukcij med švicarskimi in evropskimi producenti, meni, da bi Švica morala sprejeti uredbo, skladno z direktivo EU o avdiovizualnih medijskih storitvah (AVMS), ki je trenutno v različnih fazah izvajanja po vsej Evropi.

Evropska zakonodaja

Lokalna pravila AVMS Netflixu in podobnim podjetjem nalagajo reinvesticijo 26 odstotkov lokalnih prihodkov v francoske produkcije, medtem ko je zahtevani delež ponovnega vložka v Španiji le 5 odstoten. Pričakuje se, da bo v Italiji, kjer zakon o izvajanju direktive še ni sprejet, višina zahtevanih reinvesticij znašala 20 odstotkov.

Predvidene koristi zakona

"Naložbena obveznost bo [švicarski] industriji pomagala, da se bo lažje spopadla z mednarodno konkurenco in tudi izvozila več lastnih produktov," je dejal Heinz Dill, predsednik združenja švicarskih proizvajalcev SFP, ki je dodal, da "davkoplačevalcev to ne bo nič stalo."

Profimedia

Barbara Miller, ki vodi organizacijo ARF/FDS, ki zastopa švicarske režiserje in scenariste, je dejala, da bodo naložbene obveznosti za streamerje še posebej koristne pri spodbujanju produkcije švicarskih televizijskih serij. Opozorila je, da so te oddaje v večini primerov postavljene kot mednarodne koprodukcije in bi jim zagotovljen začetni proračun omogočil boljše možnosti.

Švicarsko ministrstvo za kulturo ocenjuje, da bo "Lex Netflix", če bo sprejet, v švicarsko filmsko in televizijsko industrijo vbrizgal približno od 17 do 28 milijonov evrov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.