7. 5. 2022, 14:37 | Vir: STA

Vnovič izvoljeni Emmanuel Macron je prvi predsednik po 20 letih, ki mu je uspelo TO

Profimedia

Po tem, ko je na volitvah premagal skrajno desničarko Marine Le Pen, je ponovno zaprisegel kot francoski predsednik. Koga bo najprej obiskal?

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v Elizejski palači v Parizu prisegel za drugi petletni mandat. Relativno skromna slovesnost ob prisegi je potekala v prisotnosti 450 povabljencev, med katerimi sta bila tudi njegova predhodnika Francois Hollande in Nicolas Sarkozy.

profimedia

Prvi predsednik z drugim mandatom v 20 letih

Macrona je zaprisegel predsednik ustavnega sodišča Laurent Fabius, Macron pa je nato tudi formalno podpisal predsedniško prisego in tako tudi uradno postal prvi francoski predsednik, ki mu je uspela ponovna izvolitev po 20 letih.

V skladu s tradicijo, ki izvira še iz srednjeveških časov, so podpisu prisege sledile topovske salve v vojaškem spominskem parku Invalides. Za razliko od prve Macronove inavguracije leta 2017 tokrat ni bilo ceremonialne vožnje po Elizejskih poljanah, kjer bi Macron pozdravil zbrane državljane.

Macron je na volitvah 24. aprila z 58,5 odstotka glasov premagal izzivalko, skrajno desničarko Marine Le Pen, ter si kot prvi francoski predsednik po letu 2002 priboril drugi predsedniški mandat. Uradno se bo Macronu prvi mandat sicer iztekel 13. maja opolnoči.

Profimedia

Med drugim napovedal reforme

44-letnik se je v nagovoru zavezal, da bo med svojim drugim mandatom v Elizejski palači zgradil planet, ki bo bolj primeren za življenje, in Francijo, ki bo bolj živa in močnejša.

Na zunanjepolitičnem področju je Macron obljubil, da bo deloval na način, da ne pride do nove eskalacije nasilja v Ukrajini. Dodal je, da bo pomagal graditi "nov evropski mir in novo avtonomijo na naši celini."

Izpostavil je tudi zavezanost k polni zaposlenosti in boju proti neenakosti v Franciji. Ob tem je napovedal reforme na področju šolstva in zdravstva. V govoru pa je opozoril tudi na nevarnosti terorizma. Med prisotnimi v Elizejski palači sta bila starša Samuela Patyja, učitelja, ki so ga leta 2020 obglavili islamistični skrajneži.

Profimedia

Pred novim mandatom tudi novo ime stranke

Pričakuje se, da bo v kratkem imenoval novega premierja, ki bo prenovil ministrsko ekipo pred ključnimi junijskimi parlamentarnimi volitvami. V četrtek je prišlo tudi do preimenovanja Macronove stranke, ki se je doslej imenovala Naprej republika, zdaj pa nosi ime Preporod.

Že v ponedeljek se bo francoski predsednik odpravil tudi na prvi obisk v tujino v novem mandatu. V skladu s tradicijo bo najprej obiskal Berlin in se srečal z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ