Nikola Vuković | 9. 10. 2023, 15:56

Vojaški spopad na Bližnjem vzhodu: Izrael vrača udarec, prejel pa je tudi močno podporo mednarodne skupnosti

Profimedia

Utopično je bilo pričakovati, da bo Izrael sedel križem rok po brutalnem napadu, ki smo mu bili priča ta konec tedna.

Izraelska vojska je danes sporočila, da je izvedla "obsežen" napad na Hamasove centre v Gazi. Vojska je napade objavila na družbenih omrežjih, istočasno pa je Hamas nadaljeval z raketnimi napadi na Izrael iz območja Gaze. Po tem, ko je bil Izrael tarča napada militantne organizacije Hamas, je ta postavila 24-urni rok za evakuacijo izraelskih državljanov iz območja Gaze, po čemer se je začel napad na to območje, kot je bilo tudi napovedano.

Izrael želi predvsem zaščititi svoje meje blizu območja Gaze, vendar se bodo napadi dogajali tudi na ozemlju Gaze. Najnovejši izraelski napadi v območju Gaze so se usmerili proti begunskim taboriščem, so sporočili iz ministrstva za zunanje zadeve Palestine.

Profimedia

Ubitih 12 Tajcev in ugrabitev 11 v Izraelu

Vojaški spopad, ki se je začel v soboto na jugu Izraela, še naprej zahteva smrtne žrtve, že včeraj je bilo več kot tisoč mrtvih. Med žrtvami je tudi veliko tujcev. Po najnovejših informacijah je od nedelje umrlo še 12 Azijcev, medtem ko jih je Hamas ugrabil 11.

Okoli 30.000 Tajcev v Izraelu opravlja kmetijska dela, večina med njimi pa živi blizu meje z Gazo, zaradi česar so lahka tarča palestinske militantne skupine. Več kot 50 držav je sporočilo, da se njhovi državljani nahajajo na območju Izraela. Po sobotnem napadu so nemudoma sprožili evakuacije.

Amerika pošilja svoje enote in pomoč Izraelu

Po nedavnem napadu Hamasa na Izrael se je odzvala tudi ZDA, v njenem imenu je spregovoril predsednik Joe Biden. Po napadu Hamasa je izrazil podporo Izraelu in napad označil za "brez primere in grozljiv". Spregovoril je tudi tiskovni predstavnik ameriške nacionalne varnosti, ki je sporočil, da so med žrtvami tudi ameriški državljani. Za Izrael je pomembna tudi konkretna pomoč, ki jo bodo poslali iz ZDA.

Profimedia

Ameriške oblasti so sporočile, da bodo preusmerile letalonosilke, ladje in letala na vzhodno Sredozemlje in da bodo Izraelu poslale dodatno opremo ter strelivo. V naslednjih dneh naj bi Izrael prejel dodatno pomoč, je sporočila Bela hiša.

Tudi Velika Britanija ponuja pomoč Izraelu

Britanski premier Rishi Sunak se je na napad Hamasa odzval z besedami, da gre za "dejanje terorizma" in prizore iz "grozljivke". Premier je na novinarski konferenci tudi dejal, da Velika Britanija sodeluje z Izraelom pri pomoči britanskim državljanom v državi.

Po najnovejših informacijah je v Izraelu umrlo ali izginilo več kot 10 Britancev, poroča BBC. Sunak je Izraelu ponudil kakršnokoli pomoč v vojnem sporu proti Palestini, pri čemer je Izrael označil za "močnega zaveznika".

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol