28. 6. 2022, 13:26 | Vir: STA

Vozniki gliserjev pozor: za divjanje na vodi boste segli globoko v žep!

Profimedia

Hrvaška ponuja vrsto aktivnosti, ki privabljajo vse bolj zahtevne turiste. A kljub temu, da so počitnice čas brezskrbnosti in svobode, vas lahko pretirana razposajenost z gliserjem na vodi drago stane.

Italijanski državljan v Pulju je preveč pritisnil na plin ter z gliserjem hudo poškodoval hrvaškega plavalca. Nesreča se je na znanem puljskem kopališču Valkane zgodila v poznopopoldanskih urah. 35-letnega plavalca so takoj odpeljali v bolnišnico, kjer dobro okreva in njegovo življenje ni ogroženo.

Letos štirikrat več kršitev kot lani

Kazni za nepravilno vožnjo z gliserji se na Hrvaškem gibljejo med 500 do 10.000 kunami (66 do 1.330 evrov). Največ kršitev beležijo na območju Zadra, kjer so zaradi vožnje preblizu obale samo v ponedeljek kaznovali devet turistov.

Kršitev pravil, ki veljajo za vožnjo z gliserji, je na hrvaškem morju vedno več. Največkrat vozniki preblizu obale plujejo na območju Zadra, kjer je policija letos zabeležila štirikrat več kršitev kot v enakem obdobju lani, poročajo hrvaški mediji.

Vozniki divjajo, kazni dežujejo

V gliserju je bilo več mladih Italijanov, ki so plovilo najeli. Pri tem niso upoštevali odredbe iz pomorskega zakonika, ki dovoljuje vožnjo gliserja le več kot 300 metrov od obale. Vozniki gliserjev vse pogosteje plujejo preblizu obale. V soboto je istrska policija s 3000 kunami (400 evri) kazni oglobila nemškega državljana, ki je z gliserjem plul le sto metrov od obale. Skupno so letos na tem območju zabeležili 83 kršitev, v enakem obdobju lani pa 18.

Profimedia

"Največ kršitev beležimo na območju Zadra, kjer so zaradi vožnje preblizu obale samo v ponedeljek kaznovali devet turistov. Večje število kršitev je posledica večjega števila plovil na morju, oziroma tega, da se je turistična sezona letos začela prej kot lani," je za hrvaško komercialno televizijo RTL pojasnil načelnik pomorske policije v Zadru Roman Landek

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ