N.Z. | 13. 2. 2024, 11:31

Vrednost bitcoina ponovno nad 50.000 dolarjev (prvič po letu 2021)

profimedia

Vrednost bitcoina ponovno raste, a ne gre pozabiti, da je to nestanovitna in negotova valuta.

V zadnjem obdoboju, ko je vrednost bitcoina nenehno padala in je bil konec leta 2022 en bitcoin vreden okoli 15 tisoč dolarjev, so nekateri finančni strokovnjaki začeli govoriti o koncu te kriptovalute in o tem, kako bi lahko njena vrednost nekoč padla na – nič. A se je ponovno izkazalo, da ima bitcoin svoje pozitivne in negativne cikle, ker je očitno prešel v svojo pozitivno fazo, je vprašanje le, do katere vrednosti bo najbolj priljubljena kriptovaluta zrasla.

Presežen mejnik 50.000 dolarjev

Včeraj, 12. februarja, je na veselje vlagateljev prvič po dveh letih vrednost bitcoina dosegla – 50 tisoč dolarjev.

Po veliki rasti, ki jo je bitcoin zabeležil lani, se njegova rast nadaljuje tudi v letu 2024, od začetka leta pa se je njegova vrednost povečala za več kot 16 odstotkov.

Razlogov za to rast je več. Eden od njih je pričakovanje, da bi lahko Ameriška centralna banka kmalu znižala obrestne mere v ZDA, kar bi se lahko zgodilo maja. Na ceno bitcoina je vplivala tudi nedavna odobritev z bitcoinom povezanih borznih skladov (ETF), ki bodo vlagateljem olajšali dostop do trga kriptovalut in vlaganje v bitcoin.

Prav tako je pomemben dejavnik vnovične rasti vrednosti t. i halving, ko se količina digitalne valute, pridobljene z rudarjenjem, prepolovi. Prepolovitev se zgodi vsaka štiri leta in vsakič pred tem se vrednost bitcoina poveča. Letos se bo prepolovitev zgodila sredi aprila.

Stroka je na trende pozorna

Zanimivo bo videti, kakšno vrednost bo ta kriptovaluta dosegla v tem novem pozitivnem ciklu, pišejo v New York Postu. Napovedi analitikov so različne, čeprav je jasno, da je ob tako volatilni kriptovaluti nehvaležno karkoli napovedovati. Po mnenju nekaterih poznavalcev tega trga bi lahko njegova vrednost ne le presegla dosedanji rekorda, temveč celo presegla mejnik 100 tisoč dolarjev. Tako bi se njegova vrednost v naslednjih mesecih ali letu dni kar podvojila.

Bitcoin je nazadnje dosegel številko 50 tisoč dolarjev pred približno dvema letoma, njegova najvišja vrednost doslej pa je bila konec leta 2021 skoraj 70 tisoč dolarjev. Sledil je velik padec.

Kljub pozitivnim pričakovanjem analitikov in napovedim rasti je predsednik Komisije za vrednostne papirje in borzo Gary Gensler, ki nima pozitivnega mnenja o kriptovaluti, nedavno v intervjuju za CNBC opozoril, da se morajo vlagatelji zavedati, da gre za nestanovitno valuto, kar pomeni, da je zanj značilen velik padec in dvig vrednosti, pa tudi, da se pogosto uporablja v kakšnih nezakonitih dejavnostih – od pranja denarja do izsiljevalskih programov in podobno.

Povzeto po pisanju New York Post

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord