Iz Beograda Nikola Vuković | 23. 11. 2023, 09:22

Aleksandar Vučić že kaže svoj pravi obraz: Dragan Bjelogrlić žrtev neusmiljenega napada predsedniku naklonjenih medijev

YouTube/HRT/posnetek zaslona

Volitve, na katere se pripravlja Srbija, vse bolj dvigujejo prah, trenutno je v središču pozornosti tamkajšnje javnosti tudi znani filmski igralec.

Srbija se pospešeno pripravlja na volitve, ki bodo na sporedu 17. decembra, že zdaj pa je jasno, da bo imel Aleksandar Vučić veliko konkurenco v bitki za kar največ glasov. Nedolgo tega se je skupina priznanih umetnikov, profesorjev, novinarjev in drugih uglednih državljanov podpisala pod tako imenovani proglas narodu, v katerem isto misleči opozarjajo na težave, s katerimi se sooča družba v Srbiji, in kako zelo načet je celoten sistem vrednot. 

Jasen cilj, pa je problem za Vučića

Korupcija, partokracija, neupoštevanje ustave in zakonov ter človekovih pravic, kot tudi dodatno poniževanje in izničenje osnovnega človeškega dostojanstva normalnega državljana so stvari, na katere opozicija v teh dneh na glas opozarja. Cilj opozicije je kristalno jasen: kar največ državljanov prepričati, naj odidejo na volitve in glasujejo za spremembe, za boljšo Srbijo. Avtorji proglasa še posebej ciljajo na vse tiste, ki so že zdavnaj obupali nad idejo, da so spremembe v Srbiji dejansko možne, ki so prepričani, da je trenutno stanje nemogoče spremeniti.

Skupina isto mislečih ni politično opredeljena, njen glavni cilj je opozarjanje na obstoječe težave in želja, da se aktivira apolitično prebivalstvo Srbije in posledično zmanjša število tako imenovanih belih glasovnic

Kljub temu so Aleksandar Vučić in njegova vojska podpornikov zgodbo že označila kot napad na oblast in predsednika (ta v proglasu sploh ni omenjen …) in jo tako tudi predstavile v medijih. Večina teh je v Srbiji pod močnim Vučićevim vplivom, zato ne presenečajo vse številčnejši napadi na posameznike, ki se zavzemajo za spremembe, na javne osebnosti, ki večinoma predstavljajo kulturno in intelektualno elito Srbije. Aktualna oblast je hkrati po prvih medijskih nastopih opozicijskega gibanja hitro pokazala svoj pravi obraz. 

Na naslovnicah Vučiću naklonjenih medijev

Prvi, ki se je znašel na udaru Vučiću naklonjenih medijev, je bil kdo drug kot slavni filmski igralec in eden od glavnih obrazov opozicije Dragan Bjelogrlić. V znani in kultni oddaji "Utisak nedelje" je eden od državljanov, ki se je v živo vključil v program, obtožil znanega igralca, da je voditeljico Oljo Bećković v preteklosti fizično napadel in dodal, da je zgodba poznana "vsem v Beogradu”. Po koncu oddaje so režimski mediji s pridom izkoristili gledalčev klic in Bjelogrlića opisali kot nasilneža. Praktično takoj se je znašel na naslovnicah Vučiću naklonjenih medijev, ki so brez milosti udrihali po njem. 

Profimedia

Dragan Bjelogrlić in Olja Bećković sta že napovedala tožbe proti rumenim časopisom zaradi širjenja laži, hkrati pa sta se podpisala pod skupno izjavo za javnost: "Gre za napačne in zlonamerne navedbe. Ne želiva se spuščati v to, zakaj se je nekdo odločil objaviti tako neresnično informacijo, javnost pa obveščava, da bova njeno vsako nadaljnje širjenje in štela za kršitev najinih imenih in časti ter bova ukrepala v skladu z zakonskimi možnostmi."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol