Iz Beograda Nikola Vuković | 24. 11. 2023, 10:00

Grožnje, izsiljevanja, pritiski in zlorabe: kako Aleksandar Vučić pred volitvami učinkovito manipulira z državljani Srbije

Profimedia

Trenutna oblast v Srbiji se na številne načine trudi vplivati na volivce pred prihajajočimi volitvami. Žal znova tudi s pomočjo nedovoljenih prijemov.

Grožnje, izsiljevanja, pritiski, zlorabe, revščina – vse to se v času vladavine Aleksandra Vučića vsakodnevno dogaja slehernemu prebivalcu Srbije. Ljudje so se na to več kot očitno privadili in narod se je znašel v primežu apatije, v katerem težko verjame v boljši jutri. Zdaj, ko se volitve nezadržno bližajo, je še toliko bolj očitno, kako dobro uigran je trenutni vladni stroj, ki je predvsem pojem izjemno učinkovite manipulacije ljudi. 

Zdaj, ko so volitve vse bližje (na sporedu bodo 17. decembra), je vse v uvodu našteto še toliko bolj prisotno, še toliko bolj izrazito. Vladajoča struktura je odlično uigrana in zelo dobro ve, kako najbolje izsiljevati in pritiskati na ljudi ter hkrati zlorabljati institucije. O porastu vsega naštetega je v teh dneh poročala tudi CRTA, organizacija, ki se ukvarja s spremljanjem volilnih procesov, kampanj in volitev.

Neenakost, dvomi in grožnje so po raziskavi CRTE zaznamovale prve tri tedne predvolilne kampanje. Programski direktor CRTE Raša Nedeljkov je na novinarski konferenci v Beogradu pojasnil, da je začetek kampanje zaznamovala predvsem izrazita prednost, ki jih stranke na oblasti pridobivajo z zlorabo institucij. Čeprav je delo volilne administracije, kot je dodal, potekalo v skladu z zakonom, se ponovno kaže, da nima dovolj kapacitet, pooblastil in niti avtoritete, da bi se spoprijela s problemi, s katerimi se sooča srbska družba. 

Nedeljkov je poudaril, da so dolgoročni opazovalci CRTE na terenu zabeležili 50 dogodkov, ki se lahko kvalificirajo kot zloraba javnih virov, in da obstajajo resna pričevanja o pritiskih na volivce v kar 12 mestih, zlasti na državljane, ki delajo v javnih podjetjih. Organizacija CRTE je zabeležila tudi 450 obiskov najvišjih državnih funkcionarjev v lokalnih skupnostih, predvsem tam, kjer so bili razpisane izredne lokalne volitve. 

Vučić prednjači v televizijskem programu

"Aleksandar Vučić je preplavil medijski prostor in s tem ustvaril vtis, da so bile razpisane predsedniške volitve," je navedel Nedeljkov. Po njegovih besedah predsednik Vučić zaseda skoraj polovico časa v informativnih programih televizij z nacionalnim dosegom.

Profimedia

Pri poročanju televizij z nacionalnim dosegom je opazna izrazita pristranskost v korist vladajočih strank in Nedeljkov je pozval tožilstvo, naj v kratkem preveri navedbe o pritiskih na volivce, ponarejanju podpisov in zlorabah osebnih podatkov. Vse te navedbe se lahko podkrepijo s dejstvi, saj je vsem dobro znano, kaj se že vrsto let dogaja v Srbiji.

Trenutna situacija je takšna, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čeprav ni kandidat za nobeno funkcijo na volitvah, svojo dnevno sobo preselil na televizije z nacionalno frekvenco, dnevne sobe svojih strankarskih privržencev pa v domove številnih državljanov, pri čemer poskuša trenutna oblast na različne načine prepričati, da je edina luč na koncu predora in edina svetla prihodnost zanje glasovanje za politično opcijo, ki je v celotni zgodovini po vseh dosedanjih podatkih uničila življenja številnih državljanov Srbije.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord