J. B./STA | 21. 7. 2023, 14:41

Poljska pošilja sile na mejo z Belorusijo: vznemirjajoča prisotnost razvpite najemniške vojske Wagner sprožila preplah

Profimedia

Wagnerjevci v Belorusiji usposabljajo vojaške enote ob meji s Poljsko, ta je odgovorila s premikom vojaških formacij.

Poljska je zaradi dejavnosti ruske najemniške vojske Wagner v Belorusiji premaknila dodatne sile proti vzhodu države, je za poljsko tiskovno agencijo PAP povedal sekretar sveta za nacionalno varnost Zbigniew Hoffmann. Ta je prisotnost wagnerjevcev v bližini poljske meje označil za provokacijo.

Posebna vojaška enota

Belorusko obrambno ministrstvo je v četrtek potrdilo, da pripadniki skupine Wagner - ta je pred kratkim korakala proti Moskvi, a se v zadnjem hipu zaustavila v nameri boja z Vladimirjem Putinom - usposabljajo njihove posebne vojaške enote v pokrajini Brest, ki meji na Ukrajino in Poljsko.

Profimedia

V luči skrb vzbujajočega razvoja dogodkov v vzhodni sosedi se je poljski obrambni minister in predsednik sveta za nacionalno varnost Mariusz Blaszczak odločil o "premiku vojaških formacij iz zahoda na vzhod", je pojasnil Hoffmann, ki pa pri tem ni navedel več podrobnosti.

Blaszcak je sicer že pred dvema tednoma sporočil, da je Poljska proti meji z Belorusijo napotila 1000 pripadnikov oboroženih sil z 200 vojaškimi vozili.

Kot navaja PAP, je vlada nedavno odločila, da na mejno območje pošlje še 500 policistov, ki se bodo tam pridružili 5000 varuhom meje in 2000 vojakom.

Profimedia

Poljska mejo z Belorusijo od lani sicer varuje tudi z ograjo v dolžini 186 kilometrov. Gradnja petmetrske ograje z bodečo žico je bila odziv na migracijsko krizo leta 2021, ko je po prepričanju Varšave Belorusija namerno omogočala prihod tujcev iz Bližnjega vzhoda v državo in jih nato napotila proti zahodu, da bi se tako maščevala za sankcije, ki jih je proti beloruski vladi uvedel Bruselj.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord