Nikola Vuković | 22. 9. 2023, 13:46

Zelenski v Washingtonu zaprosil za dodatno pomoč: Ukrajini paket, vreden kar 22,5 milijard evrov?

Profimedia

Volodomir Zelenski je Washington obiskal z namenom, da bi zaprosil za dodatno pomoč pri obrambi pred rusko invazijo

Ruska invazija na Ukrajino je še naprej glavna tema v vseh mednarodnih krogih. Nedavno zasedanje generalne skupščine in varnostnega sveta Združenih narodov je znova potekalo v luči omenjene vojne, večina držav članic pa je poudarila svojo solidarnost z ukrajinskim narodom. Javnost je najbolj “zabavala” napetosti med albanskim predsednikom in ruskim veleposlanikom pri ZN, pomemben pa je bil tudi govor ameriškega predsednika. Joe Biden je močno podprl Ukrajino in poudaril, da bo Amerika ukrajinski narod podpirala do konca. S svojimi besedami je izzval bučen aplavz večine večine prisotnih.

Profimedia

Po uvodnih obveznostih v ZDA je predsednik Zelenski nato odpotoval na napovedani obisk v Washington in Belo hišo. Med bivanjem v Washingtonu je obiskal Pentagon, se pogovarjal z ameriškim predsednikom, govoril pa je tudi s člani organizacije Congressional Ukraine Caucus.

Ena glavnih tem srečanja z Bidnom je bila pridobitev soglasja za dodatnih 22,5 milijard evrov ameriške vojaške in humanitarne pomoči, paket pa bi lahko vključeval tudi vojaške taktične raketne sisteme, ki si jih predsednik Ukrajine želi že nekaj časa.

Profimedia

Tudi ameriški obrambni minister Lloyd Austin je dejal, da bo v Ukrajino prispela določena količina ameriških tankov, kar potrjuje tezo, da je eden ključnih stebrov Bidnove zunanje politike "oskrba Ukrajine z orožjem".

Nekaj ​​ur po tem, ko je Zelenski pristal v Washingtonu, je Rusija izvedla raketne napade na pet ukrajinskih mest, ki so pomembna za ukrajinsko nacionalno elektroenergetsko omrežje. Slednjega Rusi že šest mesecev poskušajo motiti z napadi na zanjo pomembna mesta.

To je šele drugi obisk Zelenskega v ZDA od začetka invazije in če bo Ukrajina prejela zahtevano pomoč, se lahko šteje za zelo koristnega. Materialna pomoč in pomoč glede oborožitve sta Ukrajini zagotovo nujni, saj bo le tako lahko zdržala v boju z veliko večjo silo. Podpora ZDA je v tem pogledu najpomembnejša, vsaj glede na to, da so tako diplomatske kot materialne zmogljivosti edino sredstvo, s katerim se lahko Ukrajina kakorkoli brani pred Rusijo.

Profimedia

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol