L. PA. | 22. 10. 2023, 08:00

Zemljevid povprečnih plač v Evropi: preverite, kje smo Slovenci (FOTO)

Profimedia

Po zadnjih podatkih naj bi povprečen Slovenec mesečno odnesel domov le malo manj kot povprečen državljan Estonije, gotovo pa znatno več kot Hrvat, Srb ali Makedonec.

Posledice inflacije po svetu vse bolj kažejo zobe, še kako pa jih občutimo tudi Slovenci. Marsikdo meni, da povprečna slovenska plača ne odraža podražitve najemnin, živil in preostalih nujnih stroškov. Zato smo preverili, koliko trenutno sploh znaša in kako nas to pozicionira na evropskem finančnem zemljevidu.

Kako sploh izračunamo povprečno plačo? Čeprav po podatkih portala Euro Dev obstaja več načinov izračunavanja, je najbolj preprosta metoda za izračun povprečne plače aritmetična sredina – skupni dohodek po odvedenih davkih, deljen s skupnim številom zaposlenih delavcev.

Glede na zadnje podatke o povprečnih evropskih plačah na Wikipediji so evropske države razdeljene v pet skupin: vijoličasto, zeleno, modro, oranžno in rdečo. V vijoličasti in zeleni skupini so premožnejše države, tiste, kjer povprečna plača presega 3000 evrov neto (vijoličasta) ali pa znaša med 2000 in 2999 evri (zelena).

Wikipedia

Najbolje se godi prebivalcem Islandije, Irske, Švice, Luksemburga, Nizozemske, Danske, Norveške, Liechtensteina in San Marina, ki so se uvrstile v vijoličasto skupino, v ravno tako perspektivni zeleni pa so Finska, Švedska, Nemčija, Belgija, Velika Britanija, Francija in Avstrija. Med njimi je najvišja povprečna plača v Liechtensteinu, kjer znaša malo več kot 7.000 evrov neto.

Slovenija v zlati sredini

Slovenija očitno spada v zlato sredino modrih držav. Povprečna slovenska plača je namreč 1.434 evrov neto, s čimer Slovenija stoji približno ob boku (med drugim) Estoniji, Češki, Italiji, Hrvaški (tu je povprečna plača od naše sicer nižja za slabih tristo evrov, znaša 1.150 evrov) in Malti.

Precej skromne so razmere na Balkanu, ki skoraj v celoti spada v oranžno skupino. Povprečna plača na tem območju ne preseže tisočaka, najslabše med oranžnimi državami pa se godi Albaniji, Turčiji in Moldaviji, kjer znaša okoli 500 evrov neto.

Najslabše ekonomske pogoje pa imajo države v rdeči skupini, kjer državljani povprečno zaslužijo manj kot 500 evrov. To so Belorusija, Ukrajina (ta je uvrščena najnižje od vseh, saj povprečna plača znaša 306 evrov), Kosovo, Gruzija, Armenija in Azerbajdžan.

Novo na Metroplay: "Te volitve bodo res prelomne" | N1 podkast s Suzano Lovec