Uredništvo | 16. 1. 2024, 08:01

Življenje v najhladnejšem mestu na svetu: hiše nimajo stranišč, imajo pa troje vrat

Profimedia

Te dni so se temperature spustile pod –50 stopinj Celzija. Kako lahko ljudje sploh preživijo v takšnem mrazu?

Januar je najhladnejši mesec v republiki Jakutiji v severovzhodnem delu Sibirije, ki se je, tako kot vsako zimo, znašla v primežu neusmiljenega mraza. V glavnem mestu Jakutsk, ki leži približno 5000 kilometrov vzhodno od Moskve, so namerili –50 stopinj Celzija. A to še ni najnižje, koliko gre. Pred leti so namerili celo –64 stopinj Celzija. 

Življenje zahteva veliko prilagoditev

Da bi preprečili ozebline in omrtvičenje kože, so morali prebivalci sprejeti dodatne varnostne ukrepe. Ven hodijo le, če je to nujno potrebno, sicer so raje doma. Njihove hiše in stanovanja so dobro izolirani ter opremljeni s posebnimi ogrevalnimi sistemi. Vstop mraza v notranjost domov skušajo preprečiti s tremi vrati, zunanje stopnice hiš pa so čez zimo prekrite s preprogami.

Profimedia

Prepoved nošenja krzna v Jakutsku nikakor ne velja, nasprotno – brez krzna ne bi preživeli, zato so krznena oblačila pozimi nepogrešljiv del njihovih življenj.

Glavno mesto Jakutsk se nahaja približno 450 km južno od arktičnega kroga.

Glavno mesto Jakutsk se nahaja približno 450 km južno od arktičnega kroga.

Profimedia

Temperaturni ekstremi

V vasi Ojmjakon, ki velja za najbolj mrzel kraj na severni polobli, na primer živijo brez kanalizacije, saj cevi zmrzujejo. To je razlog, da so toaletni prostori pogosto zunaj hiše, zmrzujejo jim tudi mobilni telefoni, tisti, ki nimajo ogrevanih garaž, pa čez noč ne ugasnejo avtomobila, ker ga zjutraj ne bi mogli več vžgati.

Profimedia

Jakutsk ima približno 355.500 prebivalcev, ljudje pa se ukvarjajo predvsem z živinorejo in ribolovom. Ko so pri agenciji Reuters prebivalce tega mesta vprašali, kako se spopadajo z mrazom, so številni odgovorili, da ga niti ne čutijo, ker se njihovi možgani preprosto pripravijo na to.

Profimedia

Šole denimo zaprejo šele, ko temperatura pade pod –55, na gradbiščih pa nehajo graditi pri –50 stopinjah Celzija. Kot zanimivost pa še to: v mestu so večinoma japonski avtomobili, saj so prebivalci ugotovili, da se bolje obnesejo v mrazu kot lade. Poleg tega, da mesto svet pozna po nizkih temperaturah, je slavno tudi zaradi diamantov: v okolici mesta najdejo toliko dragocenih kamnov, da velja za peto najpomembnejše najdišče na svetu.

V videu si lahko pogledate, kako je videti obisk tega najhladnejšega mesta na svetu!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol