Nikola Vuković | 4. 10. 2023, 14:16

Zvrhana mera napetosti v balkanskem političnem kotlu: "Srbijo treba ustaviti, če je potrebno, tudi vojaško"

Profimedia

Na področju nekdanje Jugoslavije v zadnjem obdobju spremljamo zelo zanimivo, tudi napeto politično dogajanje.

V regiji se trenutno odvijajo številni zelo pomembni politični dogodki, ki bodo še kako vplivali na prihodnost tega dela Evrope. V zadnjih tednih so bili v središču pozornosti javnosti nelegalne migracije, vojna v Ukrajini in poplave v Sloveniji. Kljub temu pa se zdaj pojavljajo nove teme, ki bodo imele velik vpliv tako na mednarodne odnose kot tudi na notranjo politiko posameznih držav.

Prihaja nova ministrica za zdravje

Kandidatka za mesto ministrice za zdravje je Valentina Prevolnik Rupel, trenutna državna sekretarka na ministrstvu. Njene ključne naloge na položaju po odhodu Daniela Bešiča Loredana bodo, kot pravi, zagotavljanje dostopnosti kakovostnega zdravstvenega varstva, vzdržnost financiranja in določitev vsebine zdravstvene košarice. Premier Robert Golob je že poslal predlog za imenovanje Valentine Prevolnik Rupel na mesto ministrice za zdravje v državni zbor.

Med tem je SDS pod vodstvom Janeza Janše vložila interpelacijo zoper ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik. Janez Janša je na omrežju X napovedal, da bo poslanska skupina SDS vložila interpelacijo zoper ministrico za javno upravo. V tvitu je dodal, da je vlada že tri mesece brez ministra za zdravje, da obnova po naravni nesreči še zdaleč ni optimalna, da je migrantski pritisk na Slovenijo najhujši po letu 2015 in da so življenjski stroški vse višji.

Žiga Živulovič jr./BOBO

Slovenska policija se sooča tudi z nekaterimi očitki glede kadrovske politike, pri čemer so največji pomisleki povezani z imenovanjem direktorja policije Senada Jušića. Neizbrani kandidat za mesto direktorja policije Boštjan Lindav je vložil tožbo na upravno sodišče in trdi, da novi direktor Senad Jušić nima dovolj vodstvenih izkušenj.

Aretacija Radoičića

V zadnjih nekaj dneh je najpomembnejša novica, ki nedvomno pretresa celotno regijo, situacija na Kosovu. Oboroženi spopad, ki se je zgodil, je odprl številna vprašanja. Po številnih ugibanjih o tem, kdo stoji za vsem skupaj (zlasti za vojaško organizacijo kosovskih Srbov), je pred javnost stopil odgovoren za zbiranje in oboroževanje Srbov na Kosovu ter priznal svojo vpletenost v spopad. Gre za Milana Radoičića, poslovneža in podpredsednika Srpske liste, ki podpira vladajočo stranko v Srbiji.

Zatem se je njegov odvetnik obrnil na medije in prebral Radoičićevo izjavo za javnost ter dejal, da se nahaja v Srbiji in je pripravljen odgovarjati na vprašanja pristojnih srbskih organov, čeprav za to ni potrebe, saj ni storil nobenega kaznivega dejanja. Kljub temu je bil nekaj dni po izjavi in pritiskih dela javnosti Milan Radoičić priveden, zanj pa je bilo odrejeno zadržanje za 48 ur, in sicer v želji, da se preučijo vse okoliščine spopada v Banjski na Kosovu.

Mobilizacija srbske vojske

V času vseh teh dogodkov so srbske oblasti začele delno mobilizacijo vojske na meji s Kosovom, obrambni minister pa je izjavil, da je vojska pripravljena. Če bo predsednik Aleksandar Vučić izdal ukaz, bo vstopila na Kosovo in delovala hitro in učinkovito. V povezavi z vsem tem so se oglasili tudi nekateri nemški analitiki, ki so za Bild izjavili, da je "Srbijo treba ustaviti, če je potrebno, tudi vojaško". Prav tako so dodali, da ima predsednik Vučić tesne vezi z Rusijo in Kitajsko ter da lahko nakupovanje vojske in odnosi s temi državami povzročijo slabe posledice in da mora Zahod to preprečiti in biti učinkovit na Kosovu. Kljub temu se je danes v zvezi z mobilizacijo srbske vojske oglasila tudi Amerika, ki je sporočila, da je Srbija začela umikati svojo vojsko, kar je dobro za nadaljnji razvoj situacije.

Madžarska prevzema nemške projekte v RS

Nedavne napetosti med predsednikom Republike Srbske in nemškim visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom so privedle do obtožbe Milorada Dodika zaradi "neizpolnjevanja odločitev visokega predstavnika". Nemčija se je nato odločila ustaviti svoje projekte v Republiki Srbski.

Profimedia

Kljub temu je nedavno srečanje Dodika s madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom privedlo do dogovora o prenosu nemških projektov v Republiko Srbsko na Madžarsko. Pogovarjala sta se o obnovitvi sodelovanja na gospodarskem in političnem področju, pri čemer je Dodik poudaril energijo, ki jo je Nemčija financirala do avgusta. Predsednik Republike Srbske je dodal, da je pripravljen uvesti madžarski jezik v nekatere šole in fakultete v Republiki Srbski. Na novinarski konferenci je Milorad Dodik izjavil, da bo Madžarska prevzela tudi vodenje misije EU za mir v BiH (EUFOR).

Obstrukcija oblikovanja vlade v Črni gori

Padec Mila Đukanovića s položaja v Črni gori ni obrodil sadov, saj je povzročil nove politične razmere v tej državi. V središču pozornosti javnosti v zadnjem času je postopek oblikovanja nove vlade pod vodstvom novega mandatarja Milojka Spajića, ki se srečuje s številnimi težavami na tej poti. Gibanju Evropa je ostalo približno 40 dni, da pridobi parlamentarno večino in oblikuje vlado. Spajić je nedavno izjavil, da se sooča s težavami in da mu je težko prepričati celo poslance s svojega volilnega seznama, naj glasujejo za njegovo vizijo. O podrobnostih oviranja oblikovanja vlade ni bilo govorjeno, znano pa je le, da del poslancev ne podpira Spajićeve odločitve, da iz procesa oblikovanja vlade izključi nekdanjo prorusko Demokratsko fronto Andrije Mandića in Milana Kneževića.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol