STA/P.M. | 9. 8. 2023, 16:27

Ursula von der Leyen nagovorila DZ: "S slovenskim duhom in evropsko pomočjo bo država hitro okrevala"

Žiga Živulovič jr./Bobo

Po ogledu prizadetih območij je predsednico Evropske komisije sprejela Urška Klakočar Zupančič, ki je bila v zadnjih dneh zaradi osebnih razlogov odsotna.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen si je na obisku v Sloveniji ogledala nekatera območja, ki so jih prizadele poplave. S premierjem Robertom Golobom sta govorila tudi o načinih, kako lahko EU ob katastrofalni povodnji podpre Slovenijo. Obisk je nato nadaljevala v Ljubljani, kjer se je srečala s predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič in predsednico države Natašo Pirc Musar.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Nagovorila je tudi državni zbor, ki se je danes sešel na izrednem zasedanju. "Prebivalci Slovenije so se proti sili narave odzvali pogumno in prijazno. Ko ste prosili za evropsko podporo, se je 8 držav članic odzvalo v 48 urah. Ne dvomim, da si bo Slovenija s podporo Evrope opomogla," je med drugim poudarila.

Von der Leynova je izpostavila tudi izjemen odziv in solidarnost Slovencev po katastrofi in izrazila prepričanje, da bo s slovenskim duhom in evropsko pomočjo država hitro okrevala. Kot so poudarili v Bruslju, je EU na zaprosilo Slovenije takoj mobilizirala pomoč preko mehanizma za civilno zaščito. V Sloveniji imajo tudi že predstavnika EU, ki v štabu civilne zaščite Slovenije koordinira pomoč EU na terenu.

Sloveniji bo letos iz solidarnostnega sklada EU na voljo 100 milijonov, prihodnje leto pa 300 milijonov evrov za odpravljanje posledic nedavnih poplav, je med obiskom napovedala predsednica Evropske komisije. Premier Robert Golob je ob tem poudaril, da je treba biti pri porabi teh sredstev učinkovit.

Borut Živulović/Bobo

Skupaj s Golobom si je von der Leynova, ki jo je spremljal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, predhodno iz helikopterja ogledala posledice poplav na najbolj prizadeti območjih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gibanje Svoboda (@gibanje.svoboda)

S helikopterjem so preleteli Komendo, Mengeš, Kamnik, Luče, Ljubno ob Savinji in Mozirje. V Črni na Koroškem so si posledice pustošenja ujme ogledali tudi na terenu. Von der Leynova je čustveno povzela vtise s helikopterskega ogleda in iz Črne, kjer se je, kot je dejala, seznanila z razsežnostjo uničenja.

Borut Živulović/Bobo

"Slovenija je znana kot sončna stran Alp, a minuli teden je v samo enem dnevu padla mesečna količina padavin, vaša idilična pokrajina pa se je spremenila v pekel iz vode in blata," je orisala. "Podnebne spremembe niso prizanesle niti temu alpskemu raju," je dodala.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol