8. 3. 2024, 20:10 | Vir: STA

Letošnja zima je presenetila vse, celo največje strokovnjake: še nikdar v zgodovini ni bilo ...

Profimedia

Mnogim godi, številne skrbi ...

Letošnja zima je v zgodovini uradnih meritev temperatur na celinskem delu ZDA najtoplejša doslej, ugotavlja zadnje poročilo Nacionalne uprave za oceane in ozračje (NOAA), ki navaja, da so bile temperature v 48 zveznih državah med decembrom in februarjem za tri stopinje Celzija višje od povprečja od leta 1901 do 2000.

Povprečna dnevna temperatura v 48 zveznih državah je bila od decembra lani do februarja letos 3,1 stopinje Celzija. Temperature okrog Mehiškega zaliva so bile blizu povprečja, severni del ZDA pa je podiral rekorde visokih temperatur. V času letošnje zime so doslej med drugim izstopale hude poplave na zahodu ZDA, pri čemer je na mesto Los Angeles februarja padlo 30 centimetrov dežja, kar je trikrat več od povprečja, ter veliki požari v naravi, med drugim v Teksasu, ki še niso pod nadzorom.

Služba EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus je sicer v začetku tedna sporočila, da je bil februar najtoplejši mesec na svetu in deveti zaporedni mesec z zgodovinsko visokimi temperaturami po vsem planetu. Obenem so bile temperature od februarja 2023 do januarja 2024 prvič doslej kar 12 zaporednih mesecev višje za 1,5 stopinje Celzija kot tiste v predindustrijski dobi.

Odbor ZN za podnebne spremembe (IPCC) je opozoril, da bodo temperature po svetu v začetku leta 2030 najverjetneje narasle za več kot 1,5 stopinje Celzija, kar po mnenju znanstvenikov pomeni katastrofalne dolgoročne posledice podnebnih sprememb.

Izpusti toplogrednih plinov naraščajo naprej, čeprav bi se morali po mnenju znanstvenikov v tem desetletju zmanjšati za skoraj polovico. Države so se lani na podnebnih pogajanjih ZN v Dubaju dogovorile, da bodo v tem desetletju potrojile svetovne zmogljivosti obnovljivih virov energije in naredile odmik od fosilnih goriv.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord