D.H. | 5. 5. 2020, 16:05

5 stvari, ki jih bomo pogrešali iz časa splošne karantene

profimedia

Ukrepi se sproščajo in v Sloveniji se počasi ponovno vzpostavlja poznani ekosistem delovanja. Spet smo lahko postriženi. Spet lahko spijemo profesionalno zvarjen kapučino v najljubši kavarni. A kolikor smo lahko srečni, da se je najbolj utesnjujoče obdobje samoizolacije zaključilo, je vseeno nekaj stvari, ki so bile v zadnjih nekaj tednih prav prijetne. 

#1 Manj prometa

V bistvu tako malo prometa, da so se otroci igrali kar na cesti. Da so ponekod živali prišle iz gozdov in se sprehodile po mestnih ulicah. Morda se je zdelo nekoliko postapokaliptično, a je bila odsotnost hektičnega prometa istočasno tudi nadvse pomirjujoča. Reke pločevine, ki so se pred tem časom vile po cestah in ulicah, so dajale vtis, da vsi ves čas nekam hitijo. Da vsi ves čas nekaj zamujamo. Prazne ceste pa so dovolile, da se um umiri, saj je bila mirna tudi okolica.

#2 Privarčevan denar

Ko smo vse dneve čepeli doma, je iz naših življenj izginilo sporadično – in največkrat nekontrolirano – zapravljanje. Nobenih precenjenih koktajlov po koncu službe, nobenih nerazložljivo dragih solat, ker se nam doma ne ljubi kuhati, nobenih izložb, ki bi nas premamile v nakup nečesa, česar ne potrebujemo, še avtomobila ni bilo treba kaj dosti hraniti. Bili smo doma, kuhali makarone in plačevali naročnino za Netflix. Pokazali smo si, da če hočemo, lahko živimo zelo varčno.

#3 Celodnevno udobje

V običajnih dneh so imeli samo osebni trenerji in ljudje na bolniški odsotnosti možnost, da ves teden preživijo v trenirki. V tednih karantene pa smo se končno spet naučili uživati v lastnem udobju. Dovolili smo, da je dom spet postal dom, in ne le pribežališče med enim in drugim dnevnim nizom obveznosti. Radostno smo se ugnezdili in v predanosti udobju ugotovili, da se tako morda celo lažje osredotočamo na delovne obveznosti.

#4 Domača kuha

Ko smo bili vse dneve doma, smo imeli čas, da kuhamo. Ali pa se vsaj naučimo nekaj skuhati sami. V vsakem primeru to ni bilo samo cenejše, kot če bi hrano naročali ali jedli v restavracijah, ampak je bilo tudi bolj zdravo. Pri doma pripravljeni hrani vedno veš, katere sestavine si uporabil, vedno pečeš na čistem olju, kuhaš v sveže zavreti vodi, uporabljaš sveže sestavine. Običajna rutina nam pogosto ne dopušča veliko časa za eksperimentiranje za štedilnikom, karantena pa je omogočila, da spet malce podražimo svojo kuharsko žilico.

#5 Ogromno dodatnega časa

Pred karanteno se nam verjetno ni niti dozdevalo, koliko časa zapravimo za morda popolnoma trivialne, a v običajni rutini vseeno nujne stvari. Koliko časa zapravimo vsak dan, da se primerno uredimo, oblečemo in pripeljemo do službe. Pa potem še domov. Koliko časa zapravimo na sestankih, ki bi v bistvu lahko bili elektronske pošte. In kaj če so ti sestanki na različnih koncih mesta? Pa koliko časa zapravimo, ko izgubljeno tavamo po trgovini, ker nimamo pripravljenega točnega seznama in kupujemo 'na pamet'. In, ne nazadnje, koliko časa smo zapravili z ljudmi, ki nam niso ničesar vračali ali pa so bili za nas celo toksični? Pa smo se z njimi vseeno družili, ker je bila njihova prisotnost pač del naše zasidrane realnosti, zdaj, mesec in pol pozneje, pa ugotovimo, da jih niti za trenutek nismo pogrešali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.