N.Z. | 25. 1. 2024, 11:45

Bizarna zgodba o princesi Margareti in nastanku sodobnih horoskopov

profimedia

Princesa Margareta je bila po horoskopu levinja. 

Proučevanje astrologije in informacij, ki jih lahko nebesni dogodki in gibanja domnevno povedo o našem vsakdanjem življenju, je obstajalo na tisoče let, preden so se milenijci začeli zanimati za to, v katero znamenje je bilo ob njihovem rojstvu postavljeno natalno Sonce in kaj pomeni biti škorpijon.

Popularni sodobni horoskopi pa vendarle niso tako stara praksa, kot bi si morda mislili.

V časopisih in posledično popularni kulturi so se pojavili 'šele' okoli leta 1930, ko se je rodila mlajša sestra kraljice Elizabete II., princesa Margaret.

Rojstvo popularnih horoskopov

Po poročanju časopisa The Washington Post je urednik britanskega časopisa Sunday Express John Gordon po rojstvu princese Margaret 21. avgusta 1930 želel ob kraljevem rojstvu ustvariti edinstveno zgodbo, zato je želel najeti slavnega astrologa.

Časopis se je najprej obrnil na Williama Warnerja, ki je bil po navedbah časopisa The Express znan kot Cheiro in ki naj bi bral z dlani ter napovedoval prihodnost uglednih posameznikov, kot sta Oscar Wilde in Thomas Edison.

Ko se je izkazalo, da Warner ni dosegljiv, je časopis namesto njega za astrološko analizo zaprosil enega od njegovih pomočnikov, RH Naylorja.

V Naylorjevi kolumni z naslovom 'Kaj napovedujejo zvezde novi princesi', objavljeni 24. avgusta 1930, torej tri dni po rojstvu princese Margaret, je zapisal, da bo imela najnovejša članica kraljeve družine, ki je bila v znamenju leva, 'razgibano življenje'.

Naylor je v tej kolumni še napovedal, da se bodo 'dogodki izjemnega pomena za kraljevo družino in narod zgodili blizu njenega sedmega leta', kar se je kljub enoletnemu zamiku kasneje uresničilo, ko se je kralj Edvard VIII. leta 1936, ko je bila princesa Margaret stara šest let, odpovedal angleškemu prestolu in se poročil z Wallis Simpson.

Abdikacija je pomenila, da je oče princese Margarete George VI. postal kralj, njena starejša sestra pa prestolonaslednica, s čimer je postala mlajša sestra prihodnje kraljice.

Napovedi, ki so se uresničile

Še preden se je Naylorjeva napoved uresničila, je kolumna že naletela na izjemen odziv bralstva, zaradi česar je časopis pri astrologu naročil še več takšnih napovedi.

Njegov uspeh kot astrologa se je še povečal, ko je oktobra istega leta zapisal, da bo 'britansko letalo v nevarnosti med 8. in 15. oktobrom'.

Čeprav se datumi ponovno niso popolnoma ujemali, je 5. oktobra v Franciji zares strmoglavilo britansko potniško letalo R101, pri čemer je umrlo 48 ljudi.

Časopis je Naylorja najel za pisanje dveh tedenskih kolumn, od katerih je bila ena namenjena napovedovanju svetovnih dogodkov, druga pa napovedovanju rojstnih dni v tistem tednu, navaja Oprah Magazine.

Naylor je svoje tedenske napovedi, ki jih je objavljal v rubriki z imenom 'Vaše zvezde', sčasoma spremenil napovedi za rojstne dneve v napovedi za vsako od 12 zodiakalnih znamenj.

Medtem ko Time navaja, da je bilo 12 zvezdnih znamenj zodiaka prvič ustvarjenih v stari Grčiji, ko so bila znamenja razdeljena in poimenovana po ozvezdjih na podlagi 'očitnega razmerja med njihovo postavitvijo na nebu in soncem' skozi leto, pa naj bi bil prav Naylor tisti, ki je tem znamenjem pripisal osebnostne lastnosti.

Popularnost horoskopov se ne neha

Naylorjeva kolumna je postala med bralci tako zelo priljubljena, da je sčasoma večina drugih časopisov prav tako najela astrologe, da so začeli pisati tedenske napovedi horoskopov, kar je za vedno spremenilo odnos ljudi do svojih zodiakalnih znamenj in tega, kako si te razlagamo.

Desetletja pozneje številni ljudje še vedno iščejo tedenske ali dnevne smernice pri astrologih in prebirajo napovedi, praktično pa ne obstaja medij, ki horoskopov ne bi objavljal, so za konec še zapisali pri Independent.

  

Preberite si tudi:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord