Ž.A. | 21. 1. 2022, 17:00

Kako bi nam lahko štiridnevni delovni teden povečal produktivnost (in podaljšal vikend)?

Profimedia

Januar je čas, ko delamo načrte za prihajajoče leto in je naša produktivnost v središču pozornosti. 

V Veliki Britaniji so začeli s programom štiridnevnega delovnega tedna, s katerim želijo videti, ali bodo zaposleni bolj produktivni, če bodo imeli daljše vikende.

Že pred začetkom poskusa je varno reči, da bi imeli mnogi raje krajši delovni teden, saj bi s tem poizkusili preprečiti izgorelost ter zmanjšati delovni stres, ki škoduje našemu fizičnemu in duševnemu zdravju.

Preberite tudi: Ne morete zaspati? Fitnes trener razkrije vojaško taktiko, s katero zaspite v le 2 minutah

Kljub izgubi dneva so številni strokovnjaki poudarili, da bi nas lahko sprememba naredila produktivnejše na delovnem mestu. S štiridnevnim tednom bi lahko dosegli več kot trenutno.

Čas ni merilo produktivnosti

"Vsakdo, ki se je soočil z določenim rokom, bo vedel, da lahko z večjo osredotočenostjo in večjo intenzivnostjo dosežemo enake rezultate v krajšem času," pravi psiholog Jeremy Snape.

To je nekaj, kar podpira Alok Alstrom, ustanovitelj Inštituta Future of Work, ki meni, da je v zvezi z delom in produktivnostjo velik nesporazum: "Samo zato, ker se vam zdi, da ste trdo delali, dejansko ne pomeni, da ste naredili kaj produktivnega."

Samo pomislite - lahko se odpeljete v pisarno, osem ur sedite, greste z enega sestanka z nejasnimi cilji na drugega in se počutite, kot da ste opravili cel dan dela. V resnici pa morda niste dosegli ničesar. Preprosto povedano, delo mora temeljiti na rezultatih, ne pa na količini časa, ki ga preživimo v pisarni.

Zakaj bi tukaj pomagal štiridnevni teden?

"Mislim, da so nadzor, pritiski in omejitve slabi motivatorji, in če zaposlenim omogočite boljše ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem, bo njihov čas, ki ga porabijo za "delo", posledično bolj osredotočen," dodaja Alok.

Celotna pandemija nam je že pokazala, da je prilagodljivo delo za mnoga podjetja dejansko bolj zaželjeno in produktivno.

Profimedia

Charlotte Davies, karierna strokovnjakinja pri LinkedInu, pravi: "Pandemija je dokazala, da smo kot delavci prilagodljivi. Mnogi od nas so se navadili na prilagodljivo delo, posledično so bile ustvarjene nove vloge in upravljanje našega ravnotežja med poklicnim in zasebnim življenjem je zdaj glavna prednostna naloga, vendar to ne pomeni, da mora trpeti produktivnost."

Nekateri bi se morda ustrašili, da bi morali v manj ur stlačiti čim več dela, vendar je vse v iskanju ravnovesja. "Navsezadnje imajo zaposleni, ki imajo več časa za počitek in polnjenje izven delovnega časa, veliko večjo verjetnost, da bodo srečnejši in bolj produktivni, ko se vrnejo," je še dodala.

Več energije, več produktivnosti

Dr. Elena Touroni, svetovalka psihologinja in soustanoviteljica Psihološke klinike Chelsea, pojasnjuje, da je naša kultura »vedno vklopljenega« promovirala prekomerno delo kot ideal.

"Resnično, da bi bili najbolj produktivni, potrebujemo sposobnost, da smo lahko prisotni in da se v celoti osredotočimo na to, kar počnemo," pravi Touronijeva in doda, da to ni mogoče, če smo preobremenjeni. Kadar je naša energijska in mentalna raven povečana, bomo začeli opažati višjo raven produktivnosti. 

Dr. Miriam Marra s poslovne šole Henley pravi: "Velika prednost poslovnega modela štiridnevnega delovnega tedna je možnost, da se z zmanjšanjem delovne izgorelosti rešimo težav z duševnim zdravjem, pri čemer se delavci počutijo bolj sproščene in s tem bolj produktivne."

In kako bi nas štiridnevni teden dejansko naredil dolgoročno bolj produktivne?
  1. Zaposleni bi imeli verjetno manj bolniških dni, saj bi se počutili popolnoma spočiti in pomlajeni.
  2. Zaposleni bi se počutili cenjene, zato je večja verjetnost, da bodo predani.
  3. Lahko pomaga obdržati zaposlene in privabiti nove talente.
  4. Ko je ljudem dovoljen prostor, da dajo vse od sebe, imajo vsi koristi.
  5. Zaposleni bodo bolj osredotočeni.
  6. Vsaka ura bi bila produktivna - tako bi bila enaka količina dela opravljena v krajšem času.
Preberite tudi: "Žaljiv prikaz avtizma in boleče zgrešen" - Sia po ostrih kritikah filma v duševni stiski

Vir: metro.co.uk

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.