Nataša Zupanc | 28. 4. 2022, 13:00

Ima astrologinja Ema Kurent glede psihopatologije na račun Roberta Goloba prav? Niti slučajno!

Daniel Novaković/STA

Astrologinja Ema Kurent, ki je v preteklosti postregla že z marsikatero neslano, si je tokrat privoščila Roberta Goloba. Slednji potem, ko je močno slavil po nedeljskih volitvah, generira zares veliko pozornosti in praktično je ni naslovnice slovenskega medija, kjer ga ne bi našli v vsaj dveh ali treh prispevkih.

Problem Eme Kurent skratka ni, da se je tudi ona ’spotaknila’ ob trenutno najbolj vročo osebnost v Sloveniji, temveč to, da je svoj hobi, ki ga gospa seveda opravlja proti plačilu, zlorabila za to, da bi Robertu Golobu pripisala stvari, ki (vsaj astrološko) gotovo ne držijo.

Najbolj v oči bode njena naslednja SODBA:

»V njegovi karti bode v oči dejstvo, da nima nobenega osebnega planeta v vodnih znamenjih. Razen Saturna, ampak ta doda kvečjemu minus, v smislu enegretske pogojenosti, ne plus. Minus pomeni pomanjkanje določene energije. Energija vode je energija empatije, sočutja, senzibilnosti, rahločutnosti, čustvene pretočnosti in ljubezni do sočloveka. Ta raven je pri njemu očitno močno 'podhranjena', še zlasti v luči dejstva, da je Luna v kvadratu s Saturnom. V kombinaciji z drugimi dejavniki v njegovi karti lahko govorimo o potencialu za psihopata. To so ljudje, če niste vedeli, za katere je značilna predvsem odsotnost strahu, kot tudi pomanjkanje sočutja. To ni nujno nekaj negativnega. Psihopati so lahko zelo uspešni in se pogosto znajdejo na vrhu v menedžmentu in politiki. Raziskave kažejo, da je med psihopati tudi veliko drugega kadra, ki mora pri svojem delu pokazati odsotnost strahu oziroma občutljivosti in rahločutnosti, kot so recimo reševalci, ekstremni športniki, gasilci in kirurgi. (Med drugim medicinskim osebjem je sicer psihopatov relativno zelo malo.)« - več TUKAJ

Pa si poglejmo, kaj v resnici pomeni aspekt kvadrata med Luno in Saturnom, ki ga tako zelo prenaglaša:

»Za ta aspekt sta značilna občasen pesimizem in depresivnost. Človek je včasih zavrt in premalo samozavesten. Ta aspekt lahko tudi oslabi vitalnost in človek je nagnjen še posebej k prehladom in gripi. Včasih je precej nepriljubljen – morda zato, ker se pogosto pritožuje in godrnja.«

Skratka, ste v tej razlagi aspekta zaznali kakšno omembo ’psihopatstva’?

Tudi jaz ne! Še več. Nikoli, ampak zares nikoli se tovrstnih sodb ne postavlja na podlagi zgolj enega samega aspekta. Vsaka natalna karta je veliko preveč kompleksna, aspekti se med seboj spodbijajo, jačajo in slabijo, da bi si to upal početi katerikoli astrolog, ki sploh kaj da nase in na svoj (vsaj v astroloških krogih) ugled.

Lahko astrolog postavlja diagnoze?

Ne!

In naj še dodam: Takšno početje je skrajno neetično!

Pa vendar tam zunaj v širnem svetu obstaja knjiga z naslovom The Dark of the Soul: Psychopathology in the Horoskope, ki jo je napisala Liz Green, ki naj bi opravila študijo na podlagi natalnih kart serijskih morilcev.

Izkazalo se je, da na podlagi astrološke natalne karte ni mogoče sklepati o psihopatologiji ali samo glede na v njej izražene indice postaviti diagnozo. Pa vendar je našla nekaj aspektov, ki (a z zares veliko previdnosti pri interpretacije) morda lahko namigujejo na prirojen potencial v tej smeri.

Kaj je ugotovila?

Med drugim tole:

  • 30 % serijskih morilcev, ki jih je zajela v svojo ’študijo’, je imelo v svoji natalni karti trigon ali sekstil Lune s Kironom (ki pravzaprav ni planet, v astrološki karti pa razkriva, kje ima človek ranljivo točko, a hkrati tudi sposobnost, da to pozdravi),
  • med pogostejšimi (a prav tako le pri tretjini od vseh proučenih kart) je bilo najti tudi aspekte med Luno in Uranom.

Avtorica je skratka velik pomen dajala prav aspektom Lune, saj ta vlada čustvom (s tem pa tudi naši sposobnosti za empatijo). In kot naj bi nato navedla, naj bi aspekti med Luno in Uranom ali Neptunom blokirali dostop do čustev (in torej ovirali empatijo), medtem ko aspekti s Kironom ali Saturnom, pa tudi Plutonom tega ne nakazujejo, lahko pa vzroke za apatijo, na katero ti aspekti opozarjajo, iščemo v bolečini, neredko v minulih travmah.

Še največ čustvenih anomalij v smeri čustvene nestabilnosti, preganjavice in težav s procesiranjem emocij nosi kvadrat (a tudi drugi aspekti) z Uranom, medtem ko tisti med Luno in Neptunom prinaša predvsem veliko zmede.

Kaj sem torej ugotovila?

  • Predvsem to, da v 70 % natalnih kart serijskih morilcev ni omenjenih aspektov. Je torej študija Liz Green vredna kaj več od piškavega oreha?

P.S. naj o aspektih z Luno (ki astrološko velja za najhitrejše telo v natalni karti) povem še tole: če bi zares držalo, da gre psihopatologijo iskati v aspektih z Luno, potem na tem svetu ne bilo le 1 % psihopatov, kar trenutno velja za validno statistično oceno tovrstne prevalence, ampak bi slednjih kar mrgolelo. Že zgolj to dejstvo postavlja tako Liz Green kot Emo Kurent v pozicijo, s katere se bosta težko ubranili, da se gresta zgolj psevdo znanost.

Pa Robert Golob?

Zanimivo je, da je v natalni karti povsem jasno viden tudi kvadrat med Luno in Uranom, pa vendar Kurentova prenaglasi zgolj kvadrat s Saturnom. Hkrati pa ima Robert Golob kar nekaj zares lepih aspektov med Luno in preostalimi planeti, ki pa jih Kurentova enostavno spregleda.

Med drugim je tu trigon Lune in Venere. In o njem lahko beremo tole:

»Ti aspekti dajejo naravni čar in prefinjena občutja. Ker so v tej karti aspekti uravnoteženi (obstaja enako število težkih in lahkih aspektov), to človeku podarja optimizem in dobro zaznavanje. Ta aspekt daje tudi intuicijo.«

Potem je tu trigon Lune in Marsa. O njem beremo naslednje:

»Čustvena in fizična energija sta dobro usklajeni. Ker so ti aspekti zelo poživljajoči, lahko delujejo pozitivno na ljudi, ki so pomankljivo organizirani ali se morda nagibajo k lenobi. To je človek, ki rad pomaga, aspekti pa dobro vplivajo tudi na zdravje in splošno počutje.«

In naj bralce te nič manj psevdo analize od analize, ki jo je na svojem Facebooku delila Ema Kurent, še enkrat poprosimo, da preberejo malce višje interpretacijo aspekta med Luno in Saturnom.

Ste opazili, da se interpretacija kvadrata s Saturnom in trigonov Lune z Marsom in Venero izpodbijajo? No, to skratka pomeni, da je Robert Golob povsem sposoben (s pomočjo vplivov iz omenjenih trigonov) obvladovati neugodne sile kvadrata med Luno in Saturnom, ter ostajati optimističen in nasmejan, prav takšen, kot smo ga zadnje tedne imeli priložnost spoznati.

Pa inerpretacija Eme Kurent?

Če kaj, se je izkazala za zelo slabo astrologinjo. Dobri astrologi namreč v karti prepoznajo šibke točke (da bi ljudem pomagali videti izzive), hkrati pa se nato potrudijo poiskati še točke moči (da bi jih opogumili k soočanju s taistimi izzivi).

Ker smo to naredili namesto Eme Kurent, lahko v primeru Roberta Goloba zdaj rečemo, da mu v nobene oziru ne bo hudega in da so mu zvezde (ne glede na Emo Kurent) še kako naklonjene.

In še tole:

Karta Roberta Goloba je precej uravnotežena. V njej kar mrgoli dobrodejnih aspektov, kot so trigoni in sekstili, hkrati pa ima izraženih kar nekaj kvadratov (ki so aspekti precejšnjih izzivov), kar pomeni, da mu ni bilo vedno z rožicami postlano.

Pa je to kaj slabega? Astrologija pravi, da ne. Znano je namreč, da astrološke karte, v katerih kar mrgoli skoraj samo dobrih aspektov, rade nakazujejo, da ti ljudje življenje jemljejo prezlahka, v najslabšem primeru pa celo izkoriščajo druge. Nasprotno pa imajo dobro uravnotežene karte s približno enakim številom težkih in lahkih aspektov le najbolj srčni ljudje.

Pa psihopati?

O njih smo na našem spletnem mestu že veliko pisali, a še nikoli z vidika astrologije.

Morda vas bo na tem mestu zanimalo:

Prispevek je osebno mnenje zgoraj podpisane novinarke in ne mnenje celotnega uredništva Metropolitana.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.