A. B. | 10. 6. 2022, 20:00

TikTok ji je rešil življenje: "Pogledala sem jo. S preprostim gibom rok mi je nakazala, da potrebuje mojo pomoč."

Profimedia
Fotografija je simbolična. (foto: Profimedia)

Fotografija je simbolična.

Družbena omrežja so v porastu tudi pri mlajših generacijah, njihova uporaba pa iz dneva v dan narašča. Kar ni nujno slaba stvar. To dokazuje tudi zgodba 25-letne Sie. V iskrenem pogovoru mi je zaupala, da brez TikToka ne bi znala ustrezno ukrepati. Toda šele kasneje je dojela, da je deklici rešila življenje.

TikTok je družbeno omrežje in mobilna aplikacija, ki jo uporablja vse več ljudi. Platforma, ki omogoča snemanje videoposnetkov, ne služi le zabavi, temveč tudi ozaveščanju o pomembnih družbenih tematikah. Pogovarjala sem se s 25-letno Sio. Zaupala mi je zgodbo, v kateri ni stala križem rok. Tega si preprosto ni mogla dovoliti. 

Sia, zaupaj mi, kaj natančno se je zgodilo? 

Med sprehodom po eni izmed, sicer s sprehajalci polnih sprehajalnih poti svojega mesta, sem na drugi strani ceste zagledala osebo, ki je strmela v mojo smer. Sedela je na klopci. Sprva sem svoj pogled usmerila drugam, a sem s ponovnim bežnim pogledom v njeno smer ugotovila, da mi nekaj kaže z roko. 

Si takoj vedela, kaj se dogaja?  

Iskreno. Sprva nisem natančno vedela. Mislila sem, da mi maha, a ko sem pogledala bolje, ni bilo tako. 

"Z roko mi je kazala to, kar sem do takrat zasledila le na TikToku", mi je zaupala Sia.

Profimedia

Kako je pokazala ta znak, mi ga lahko opišeš? Si torej takoj vedela, za kaj gre? 

Znak z roko, ki mi ga je pokazala, je mednarodni znak za nasilje. Prej sem ga zasledila res samo na TikToku, ampak saj ne misliš, da se ti bi lahko kaj takega zgodilo v življenju. 

"Dvignila je roko in odprla svojo dlan. Palec je pomaknila v dlan in ga pokrila z drugimi prsti. To je večkrat ponovila.

Profimedia/fotomontaža
S preprostim gibom rok mi je sporočila, da potrebuje mojo pomoč.

S preprostim gibom rok mi je sporočila, da potrebuje mojo pomoč.

Kako si se odzvala? Si se počutila samozavestno, da se boš odzvala "pravilno"? 

Nisem niti razmišljala, ker nisem imela časa za to, da bi dvomila v to, kako se bom odzvala. Takoj sem poklicala policijo, ampak ostala na svoji strani ceste. Nisem se ji skušala približati, čeprav sem videla, da joka. Morda je to edini izmed mojih odzivov, za katerega si morda nekoliko očitam. 

Mnogokrat stisk, ki jih doživljamo, ne znamo ubesediti. Mnogokrat stisk, ki jih doživljajo drugi, ne znamo prepoznati. Mnogokrat je iskanje pomoči nedosegljivo v situaciji, v katero smo vpleteni. 

Profimedia

"Počutila sem se nemočno. Ampak hkrati pogumno, ker zdaj, ko poznam celotno zgodbo deklice, vem, da sem ji rešila življenje. In za to si ne morem nikoli očitati." 

"Mogoče sem takrat mislila, da nisem naredila veliko, ampak vem, da sem naredila prav. Predvsem zato, ker se nisem obrnila stran" je svojo zgodbo pogumno zaključila Sia. 

Mednarodni znak, ki nakazuje doživljanje stiske ali nasilja. Bi ga prepoznali? 

Mednarodna kampanja #SignalForHelp je plod kanadske ženske fundacije Canadian Women's Foundation, ki je z oblikovanjem preprostega giba roke in razširjanjem njegovega pomena na družbenih omrežjih, kot je tudi TikTok, omogočila prepoznavanje stisk žrtev nasilja. 

Kako izvesti znak, vam je že zapala Sia. Naj vam izvedbo pokažemo še z videoposnetkom. 

Ta preprosta gesta žrtvi omogoči, da brez besed izrazi stisko in da potrebuje vašo pomoč.
Ne obračajte se stran. 

*Sogovorka ostaja skrita za psevdonimom.