18. 5. 2022, 21:00

Kakšen vpliv ima Facebook na naše duševno zdravje?

Profimedia

Prekinitev uporabe družbenih omrežij ima osupljive posledice. Brskanje po telefonu je postalo skoraj avtomatično, nihče pa se ne vpraša, kako vpliva na nas in naše zdravje. Poglejte, kaj se je zgodilo s prostovoljci, ki so se za en teden odrekli TikToku, Instagramu, Facebooku in Twitterju.

"Mnogi preverjamo družbene medije od trenutka, ko se zbudimo, pa vse dokler zvečer ne zapremo oči," je povedal glavni avtor študije, psiholog Jeff Lambert, z Univerze v Bathu.

"Zanimalo nas je, ali bo imel en teden oddiha pozitivne posledice za duševno zdravje."

Profimedia

V poskusu je sodelovalo 154 prostovoljcev, starih od 18 do 72 let, ki so jih razdelili v dve skupini. Prva se je za en teden odpovedala uporabi družbenih medijev, druga je brskala naprej kot običajno. Prostovoljci, ki so povedali, da v povprečju na družbenih medijih preživijo osem do devet ur na teden, so pred začetkom opravili teste, s katerimi so ocenili njihovo stopnjo anksioznosti, depresije in splošno počutje.  

Teden dni kasneje so pri sodelujočih “na dopustu” opazili bistveno izboljšanje na vseh treh področjih, medtem ko je stanje v kontrolni skupini ostalo enako.

Abstinenti so večkrat obkrožili odgovore, kot sta “optimistično gledam na prihodnost” in “razmišljam jasno”. Poleg tega so bili tudi manj živčni in zaskrbljeni.  

Številni prostovoljci so poročali o pozitivnih učinkih odmora od družbenih medijev, med drugim o boljšem razpoloženju in zmanjšani tesnobi,” je povedal Lambert. “To kaže, da že kratek umik učinkuje.”  

Seveda so družbeni mediji del življenja, za mnoge celo nepogrešljiv del njihove osebnosti in komunikacije z drugimi,” dodaja Lambert. “A če vsak teden več ur preživite na njih in čutite, da negativno vplivajo na vas, bi bilo smiselno omejiti uporabo in pogledati, ali vam to pomaga.” 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.